Ehdokkaalta: Vieraslajien torjunta on ympäristöteko

Riitta Lonka

Orimattilan kaupungin kotisivuilta voi lukea: "Laki vieraslajeista aiheutuvien riskien hallinnasta tuli voimaan vuonna 2016. Lain tarkoituksena on haitallisten lajien tuonnin ja leviämisen estäminen. Laissa säädetään myös toimenpiteistä vieraslajeista aiheutuvien haittojen vahingollisten vaikutusten ehkäisemiseksi ja vähentämiseksi.”

Koulutuskeskus Salpauksen opiskelija Siru Taavila Karkkulasta teki Orimattilan kaupungin puistoissa haitallisten vieraslajien kartoituksen. Kartoituksessa esitellään kuvin ja sanoin vieraslajien tunnistaminen, hävittäminen ja käsittely.

Tuhat tulokaslajia on ylittänyt Suomen rajan 2000-luvulla, pohjoisen asukeilta elintila on sen sijaan loppumassa

Suunnittelu- ja vihertyönasiantuntija Mari Kauppinen kaupungilta kertoi, että oppaan teksti tarkistetaan ja päivitetään. Saamme sen sitten käyttöömme.

Opas on itselleni tervetullut, koska haluan tonttini osalta poistaa näitä vieraslajeja. Ainakin kurtturuusun ja lupiinin vähentämiseen pääsen ensi kesänä ja hävitän ne sitten ohjeiden mukaan.

Lahti on Euroopan ympäristöpääkaupunki 2021 ja sen teeman ympärille Päijät-Hämeen kunnat ovat tehneet ja suunnitellet ympäristötekoja, jotka aivan varmasti vaikuttavat asukasviihtyvyyteen.

Teemavuosi on nyt vasta alussa ja tämä vieraslajiopas on mielestäni yksi Orimattilan pieni, mutta kuitenkin suuri teko. Toivon, että innostumme haitallisten vieraslajien hävittämisestä.

Kirjoittaja on keskustan kuntavaaliehdokas Orimattilassa.

Siirry vaalien tulospalveluun

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut