Matti Even Esalainen: Aate sumentaa päättäjien näkökenttää

Matti Eve

Hankitaanko kunnille palvelut julkisen vai yksityisen sektorin toimijoilta? Tämä valinta nostaa aina päättäjien keskuudessa tunteet pintaan.

Julkisen sektorin puolestapuhujat näkevät yksityisen sektorin poikkeuksetta osapuolena, jota kiinnostavat vain yhteiset rahat.

Yksityisen sektorin kannattajat perustelevat valintaa tehokkuudella, tasapuolisuudella ja aidolla kilpailuttamisella. Usein näissä päätöksissä realismi katoaa, kun päätöksiä tehdään aatteen sumentamin silmin.

Kuntien taloudellinen tila on haastava. Käyttökustannukset nousevat ja verotulot laskevat. Pystymmekö tulevaisuudessa yksin tästä selviytymään? Pystymme, mutta kainalosauvoilla hoiperrellen. Toki voimme aina turvautua veronkorotuksiin. Onko muita keinoja? On, mutta nekin ovat ikäviä, kuten menoleikkaukset.

Vaihtoehtoja siis löytyy, mutta oikeastaan kumpikaan näistä ei ole omiaan kasvattamaan työllisyyttä, tuotteliaisuutta ja uutta hyvinvointia.

Miksi kunnat suhtautuvat niin nurjasti yksityisiin toimijoihin? Eihän kuntien ole mielekästä tehdä kaikkia itse, jos siihen löytyisi yksityisiä toimijoita. Kunnat eivät voi loputtomasti paisuttaa omia toimintojaan ja kulujaan.

Onhan meillä toki Lahdessa kokemuksia yksityistämisestä. Tuoreimpana esimerkkinä Paavolan kampus, jota alettiin rakentaa kaupungin varoilla, mutta on jo myyty ruotsalaiselle pääomasijoittajalle.

Lahti ja Hemsö allekirjoittivat 80 miljoonan euron sopimuksen Paavolan kampuksesta – "Kiinteistöjen omistaminen ei ole itseisarvo"

Järkevää tai ei, sen aika näyttää. Kaupungin ei ainakaan tarvitse huolehtia mahdollisista sisäilmaongelmista eikä myöskään siitä, kun tulevaisuudessa lasten määrät tulevat vähenemään ja tilojen tarve pienenee.

Tässä taloudellisessa tilanteessa olisi silkkaa typeryyttä olla kääntämättä kaikkia kiviä. Yksityisiä kumppaneita tuleekin etsiä.

Mitä jos hieman laajennettaisiin kumppaniajattelua? Lahden jäähalli tunnetaan nykyisin nimellä Isku Areena. Kumppanuuden taloudellinen merkitys on jäähallin käyttökulujen osalta merkittävä.

Green Capital -operaatio haki myös yksityisiä tahoja rahoittamaan teemavuotta. Tavoite oli noin kolme miljoonaa euroa, mistä toteuma lienee jossain 700 000:n tasolla. Yhtä kaikki, yksityinen sektori saatiin mukaan jakamaan kustannuksia.

Mitä jos kaupallistetaan esimerkiksi hiihtostadion tai Sibeliustalo?

Hiihtostadionin hyppyrimäkien vuotuinen ylläpito maksaa reilusti yli miljoonan. Stadionin nimi myyntiin ja jokin iso urheilubrändi kumppaniksi.

Sibeliustalon Finlandia-klubi voisi hyvinkin kiinnostaa kaupallisia toimijoita. Tehtäisiinkö siellä huonompaa taidetta, jos salin nimi kaupallistettaisiin? Ei tehdä, mutta saataisiin käyttökustannuksien maksuun leveämmät hartiat.

Kisapuiston kenkää hiertävät myös tulevat käyttökustannukset ja se, kenelle lankeaa maksumiehen rooli. Kaupallistaminen olisi yksi vaihtoehto kustannusten keventämiseksi.

Tärkeintä olisi nyt miettiä asiaa taloudellisista näkökohdista. Aatteen ei pitäisi olla esteenä, kun pohditaan julkisen sektorin uusia tulonlähteitä.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.