Lukijalta: Löytöeläinten hoito on työlästä, vapaaehtoisia kaivataan

Pirjo Riihelä

Päijät-Hämeen Eläinsuojeluyhdistys ry on tehnyt vapaaehtoista eläinsuojelutyötä Lahdessa ja ympäristökunnissa jo yli 30 vuotta. Tänä aikana se on talteenottanut noin 12 500 kissaa, 4 000 koiraa ja 500 muuta pienlemmikkiä, siis yhteensä noin 17 000 eläintä.

Koirien ja muiden pienlemmikkien kuten kanien, marsujen, frettien, käärmeiden yms. talteenotto alkoi vasta vuonna 2000.

Näiden vuosikymmenien aikana eläinten kohtelu ja hyvinvointi sekä ihmisten asenteet ovat muuttuneet paljon parempaan suuntaan.

Eläinten terveydestä pidetään paremmin huolta, annetaan laadukasta ruokaa ja huolehditaan myös steriloinnista/kastroinnista ja estetään näin kissapopulaatioiden synty.

Simo loukuttaa kissoja pohjoisessa – kissalivejä voi seurata omalla sohvallaan Lahdessa

Myös meillä yhdistyksessä eläinlääkäripalvelut ovat monipuolistuneet. Alkuaikoina kissat saivat rokotuksen, leikkauksen ja tatuoinnin. Nykyisin lähes kaikki noutamattomat eläimet tarvitsevat hammashoidon, joka on todella kallista.

Lisäksi esiintyy paljon allergioita, jotka puolestaan vaativat kalliita erikoisruokia.

Kaikki tarvittava hoito annetaan koskien esim. sokeritautia, sydäntautia, kilpirauhasen vajaatoimintaa, erilaisia luuleikkauksia yms.

Tämä kaikki tuo ylimääräisiä kuluja, jotka vaativat aktiivista rahan keruuta. Mutta positiivista on se, että lähes 30 prosenttia löytöeläintalolle päätyvistä eläimistä lunastetaan takaisin omaan kotiin.

Alkuvuosina kukaan ei kysellyt karanneiden kissojen perään eikä yksikään ollut leikattu. Lisäksi suuri osa oli nykypäivistä poiketen huonokuntoisia. Omistajan etsimistä varten ei ollut käytettävissä korvatatuointeja eikä sirutuksia.

Eläimen päätyessä löytöeläintalolle siltä tarkistetaan siru. Mikäli siru antaa voimassa olevat omistajan tiedot, tieto löytyneestä ilmoitetaan omistajalle välittömästi.

Tosin liiankin usein eläimellä on siru, jota ei ole rekisteröity minnekään rekisteriin.

Valitettavasti aina löytyy myös niitä eläinten omistajia, jotka eivät lemmikeistään huolehdi.

Hartolan ja Pertunmaan löytökissat pääsivät Kalevauvan musiikkivideolle

Kehottaisinkin kaikkien lemmikkiensä kadottaneita ilmoittamaan nopeasti katoamisista, koska sitten karkurin talolle päätyessä se voitaisiin ohjata nopeasti kotiinsa ja näin säästyttäisiin myös turhilta päivämaksuilta.

Kuntien talteenottolain tarkoituksena on, että on yksi paikka, josta kadottaja voi lemmikkinsä noutaa.

Viime vuosien aikana sosiaalisesta mediasta on ollut paljon apua eläinten kadottajille ja löytäjille. Siitä on ollut myös haittavaikutuksia.

Facessa on henkilöitä, jotka puuttuvat kaikkiin mahdollisiin asioihin esiintyen asiantuntijoina tietämättä asian oikeaa laitaa. Silloin asiat vääristyvät ja syntyy helposti aggressiivisia keskusteluketjuja.

Olisikin toivottavaa, että henkilöt, jotka ovat eläinsuojeluasioista oikeasti kiinnostuneita, ilmoittautuisivat vaikkapa auttajiksi esim. loukutuksiin tai kuljetuksiin.

Apukäsiä aina tarvitaan. Vapaaehtoisista on huutava pula.

Kolmekymmentä vuotta vapaaehtoisena eläinsuojelutyötä tehneenä voin vakuuttaa, että työ on ollut todella palkitsevaa ja antoisaa.

Virallisesti löytöeläinasiat tulee hoitaa yhdistyksen puhelinpäivystysten kautta eikä vain sosiaalisessa mediassa.

Paikallisia yhteistyöstä kiittäen ja hyvää kevättä toivottaen.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kahdesti päivässä arkisin ja kerran päivässä viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut