Ehdokkaalta: Suuryritysten vapaudet ovat Lahden ongelmien juurisyy

Niko Aleksanteri Kauko

Keskeisin nyky-yhteiskunnan ongelma  on se, että koko yhteiskuntamallimme on rakennettu sellaiselle perustukselle, että se pääasiassa takaa suuryritysten ja pääoman vapaudet ja että poliittinen valta ja kansalaisten hyvinvointi on niiden eduille alisteinen.

Se on tärkein syy Lahdenkin suurtyöttömyyden takana ja sitä myötä myös kaupunkimme vakavien sosiaalisten ja taloudellisten ongelmien syy .

EU-järjestelmässä suuryrityksille taatut "vapaudet" pääoman ja työvoiman liikkumisen suhteen ovat poliittisen kontrollin ulkopuolella ja yhteiskunta on rakennettu suuryritysten tarpeita varten eikä ihmisten, niin kuin pitäisi.

Lahdessa valmistui laaja hyvinvointikertomus, useat mittarit kertovat asukkaiden pahoinvoinnista – "Huoleen on todellakin syytä"

Tämä on keskeinen syy siihen, miksi Lahdessakin suurella määrällä ihmisiä menee huonosti. He kärsivät työttömyydestä, pätkätöistä tai heidän etujaan, työsuhteidensa laatua ja elämänsä ennustettavuutta heikennetään jatkuvasti.

On myös tosiasia, että valtio ja kunnat eivät pysty tässä vakavaa vahinkoa tuottavassa järjestelmässä enää "vastaamaan huutoon", vaan niiltä loppuvat resurssit ongelmien suitsinnassa.

Elämme ikään kuin kahdessa vastakkaisessa järjestelmässä päällekkäin: toinen aiheuttaa kurjuutta, epävarmuutta ja suuria ongelmia. Toinen, eli yhä heikommilla perustuksilla oleva hyvinvointivaltio, yrittää epätoivoisesti korjata näitä yhä suuremmaksi paisuvia ongelmiamme.

Siltä kuitenkin loppuvat resurssit, koska EU:n "vapaan kilpailun" oppia ei ole suunniteltu hyvinvointivaltiota varten. Se tuottaa aivan liian suuren määrän pahoinvoivia ihmisiä, jotka ovat kroonisesti riippuvaisia yhteiskunnan avusta.

Tästä on sitten seurauksena velkaantumista ja omaisuuden myyntiä, jolla järjestelmän tuhoisuutta yritetään peitellä ja siihen vieneitä puolueita suojella.

EU:n "vapaan kilpailun" oppia ei ole suunniteltu hyvinvointivaltiota varten.

Jo 150 miljardiin euroon paisuneet ja nopeasti kasvavat velat kertovat karua kieltään todellisuudesta, jossa elämme.

Tähän päälle tulevat velalla rahoitettavat muiden maiden velkojen maksut, jotka taas liittyvät EU:n suurvaltaprojektin pystyssä pitämiseen. Tämä kaikki vaikuttaa ratkaisevasti siihen, millaisessa epätoivoisessa tilassa Suomen kunnat ovat.

Tarvitsemme kansallista kapitalismia EU:n "vapaan kilpailun" ideologian tilalle – eli talouden joka palvelee ihmistä eikä päinvastoin.

Kirjoittaja on perussuomalaisten kuntavaaliehdokas Lahdessa.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.