Pääkirjoitus: Kisapuiston stadion nytkähti eteenpäin, mutta avajaisia ei liene luvassa vielä aikoihin

Kisapuiston stadionhanke tarkoittaa käytännössä nykyisen pääkatsomon korvaamista uudella pääkatsomolla, ainakin alkuvaiheessaan. Juha Peurala

Nykyisessäkin muodossaan jo runsaat viisi vuotta valmisteltu Lahden Kisapuiston jalkapallostadionhanke otti maanantaina pitkästä aikaa askelen eteenpäin, kenties lähestyvien kuntavaalien vauhdittamana.

Kaupunginhallitus päätti ryhtyä suunnittelemaan stadionia kaupungin oman toimitilayhtiön Spatiumin laatimien piirustusten pohjalta ja kytki hankkeen osaksi Kisapuistosta laadittavaa uutta kokonaissuunnitelmaa. Se tuodaan päätettäväksi ensi syyskuun loppuun mennessä.

Jalkapalloilun lisäksi suunnitelmassa luvataan ottaa huomioon muidenkin käyttäjäryhmien tarpeet, kuten järkevää olisikin. Kiireellisimpänä siihen ollaan varaamassa mahdollisuus tekojääradan rakentamiseksi nykyisen pesäpallokentän alueelle. Vastapainoksi alueelle sovitellaan tilaa toisellekin pesäpallokentälle.

Jalkapalloväen ja sen paikallisen lippulaivan FC Lahden perustelluissa toiveissa on jo kauan ollut saada Kisapuistoon stadion, jolla voitaisiin pelata kotimaisen pääsarjan lisäksi korkeatasoisia kansainvälisiä otteluita. Kaupunginhallituksen päätös vastaa tähän toiveeseen vielä varsin varovasti.

Suunnittelun pohjaksi nyt otettavissa Spatiumin papereissa stadion on kutistunut uudeksi pääkatsomoksi, joka riittäisi täyttämään lähinnä Veikkausliigan ja Euroopan jalkapalloliiton Uefan alemman tason vaatimukset. Uefan korkeamman tason vaatimukset edellyttäisivät lisärakentamista, johon kaupunginhallitus toki haluaa varata mahdollisuuden suunnitelmaa päivitettäessä.

Vuosia kestäneen vatuloinnin jälkeen jalkapalloväkeä helpottanee, että Kisapuiston hankkeessa päästään vihdoin liikkeelle. Spatiumin pitkälle viedyt suunnitelmat mahdollistavat tässä kohtaa nopeamman lähdön kuin esille tuodut vaihtoehtoiset visiot, joiden osaksi jäi vain kirittäjän rooli.

Kynnyskysymys odottaa yhä vastaustaan.

Niin vauhdikasta etenemistä tuskin silti on luvassa, että stadionin avajaisia päästäisiin viettämään vielä aikoihin. Kynnyskysymys on tähän asti ollut, kuinka suuren osuuden käyttökuluista FC Lahti on stadionin päävuokralaisena valmis maksamaan. Kysymys odottaa yhä täsmällistä vastaustaan olkoonkin, että keskusteluissa lienee tapahtunut selvää lähentymistä.

Kaupunki on ottanut tavoitteekseen stadionin toteuttamisen samanaikaisesti sen naapuriin Ranta-Kartanoon kaavaillun hotelli- ja uintikeskuksen kanssa. Parhaassa tapauksessa hankkeet kirittävät tosiaan, mutta pahimmillaan kyse voi olla stadionin kannalta kohtalokkaasta kytköksestä, jos hotelli- ja uintikeskus antaa odottaa itseään hamaan tulevaisuuteen. Merkkejä siitä on ikävä kyllä ollut ilmassa jo jonkin aikaa.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.