Ilkka Kuosmasen Esalainen: "Onhan tämä jo Raamatussakin kirjoitettu" – Tältä näyttää suuri suomalainen salaliitto

Ilkka Kuosmanen

Ilkka Kuosmanen

Olin toki kuullut puhuttavan niistä. Televisiossa olin niitä nähnytkin. Tammikuun alussa ne tunkeutuivat väkivalloin Yhdysvaltain kongressirakennukseen ja vaativat demokraattisesti toimitetun presidentinvaalin tuloksen mitätöimistä.

Silti en ollut uskonut, että salaliittoteoreetikoita olisi oikeasti Suomessakin, puhumattakaan, että he julistaisivat sanaansa avoimesti muuallakin kuin internetin syövereissä.

Nyt sellainen tuijotti minua toiselta puolelta saunaa ja vaati heittämään lisää löylyä. Kun kuuma höyry alkoi levitä tilaan, hänen moottorinsa käynnistyi.

Hämärästi valaistuilta lauteilta alkoi pursuta kiivasta puhetta siitä, kuinka tämä koronaepidemia on mennyt nyt kerta kaikkiaan liian pitkälle. Vielä tässä vaiheessa ajattelin, että voihan sitä ehkä noinkin ajatella. Istuimme hiihtolomaviikolla rovaniemeläisen kylpylän saunassa, ja koska paikallinen koronatilanne oli ollut pitkään melko vakaa, lappilaisten käsitys epidemian vakavuudesta ei ehkä ollut sillä tasolla kuin meillä etelän vetelillä. Kylpylän ohella esimerkiksi elokuvateatterit olivat onnistuneet pitämään Rovaniemellä ovensa auki.

Vauhtiin päästyään mies ilmoitti kuitenkin tietävänsä, että koronavirus ei ole tavallista influenssavirusta kummempi pöpö. Hänen mukaansa koronarokotteen lopullisena tarkoituksena onkin istuttaa Suomeen kiinalaistyyppinen kommunismi. Se käy kuulemma niin, että rokote heikentää ensin ihmisen luontaisen immuniteetin. Näin meidät pakotetaan jatkuviin tehosterokotuksiin, jotka tekevät meistä kaikista ennen pitkää tahdottomia olentoja. Silloin kieroutuneilla vallanpitäjillämme on kaikki kortit käsissään.

– Katsoin tänään neljän tunnin luennon näistä aiheista, ja onhan tämä jo Raamatussakin kirjoitettu. Voin lähettää Whatsappilla linkkejä, mies vaahtosi kuin paraskin matkasaarnaaja.

Pimeät ajat suosivat pimeitä ajatuskulkuja. Ennen korona-aikaa salaliittoteoriat ovat olleet nosteessa esimerkiksi toisen maailmansodan lopulla ja kylmän sodan aikana. Sosiaalipsykologien mukaan kyse on pohjimmiltaan siitä, että ihminen haluaa pois epävarmuuden tilasta ja on siksi valmis takertumaan lähes minkä tahansa helppoheikin puheisiin. Monet pitävät ajatusta vain pienen ryhmän hallussa olevasta salaisesta tiedosta voimaannuttavana. Narsistisuuteen taipuvaiset pönkittävät sillä myös tunnetta oman viiteryhmänsä ylivertaisuudesta.

Rovaniemeläisessä saunassa salaliittopuheista seurasi vain vaivaantunut hiljaisuus. Katsoin tarkemmin kuusikymppistä miestä, joka vaikutti aivan tavalliselta pälvikaljuiselta ukolta. Mietin hetken vastaväitteiden esittämistä. Teki mieleni kysyä, tunsiko hän henkilökohtaisesti yhtään koronan vakavan muodon sairastanutta. Tekisikö mieli väittää nippanappa sairaalan tehohoidosta selvinneille, että kyseessä oli vain tavallinen influenssa?

Koska olin liikkeellä 12-vuotiaan poikani kanssa, päätin, että on parempi olla heittämättä lisää vettä kuumille kiville. Suihkussa mainitsin, että sedän puheet taisivat olla vähän paksuja. Poikani oli samaa mieltä ja ilmoitti pulahtavansa ensimmäiseksi tutun kylpylän kylmäaltaaseen.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.