Chiméne Bavardin Esalainen: Koiraa on kohdeltava kauniisti, vaikka se mököttäisi pinkeissä housuissa

Chiméne Bavard

Pian ensimmäisiä synttäreitään viettävällä koirallamme alkoi talvilomaviikolla juoksut. Vaikka tiesimme, että tällainen tapahtuma oli lähestymässä, pääsi se silti yllättämään kuin talvi autoilijat joka vuosi. Eli tuli kiire lemmikkitarvikeliikkeeseen ostamaan juoksuhousuja. Sellaisia olikin monta eri mallia, ja tyttäremme valitsi tietysti pinkit pöksyt, joissa on koristevekit. Minä arvostin enemmän housujen näppärää tarrakiinnitystä.

Koiramme ei pidä housuista ollenkaan. Se suorastaan lamaantuu joka kerta, kun ulkoilun jälkeen puen sille housut jalkaan. Sitten se menee mököttämään housuinensa toiseen huoneeseen eikä innostu edes herkuista. Ei ole helppoa olla narttukoira.

Samaan aikaan kun meidän perheessä on säälitty masentuneen oloista lemmikkiä, Suomessa on käyty paljon vakavampia keskusteluja koirien kohtelusta. Yle julkaisi helmikuun lopulla laajan artikkelin suojelukoirien väkivaltaisesta koulutuksesta. Ylen käyttöönsä saamissa Oikeutta eläimille -järjestön videoissa näkyi, kuinka koiria on potkittu, lyöty ja annettu sähköiskuja koulutuksen yhteydessä. Käytössä on ollut myös piikkipantoja, jotka ovat eläinsuojeluasetuksessa kiellettyjä.

Myönnän, että en edes yrittänyt katsoa kyseisiä videoita, koska jo tekstit saivat minut voimaan pahoin. En pysty ymmärtämään, miten kukaan voi kohdella elävää ja tuntevaa eläintä tuolla tavoin. Aika pian surun ja ahdistuksen jälkeen pintaan nousi viha ja pettymys ihmisiä ja järjestelmäämme kohtaan. Miten on mahdollista, että tällaista toimintaa ei saada kuriin? Eräs valvontaeläinlääkäri totesi jatkojutussa, että eläinten väkivaltaista kohtelua on vaikea valvoa, koska sen todistaminen on hankalaa. Kielletyt laitteet pannaan nopeasti piiloon, jos paikalle osuu viranomaisia.

Videoista nousi onneksi kunnon mediakohu, jolla on toivottavasti konkreettisia seurauksia. Esimerkiksi koirien puolesta meteliä pitävä Team Rokka esitti Facebook-sivuillaan videon jälkeen tiukkoja kysymyksiä julkisesti Suomen Kennelliitolle, asiaan liittyneille rotujärjestöille, aluehallintovirastoille ja poliisille. Tärkein kysymys lienee se, mitä puuttumisen välineitä ja kurinpitotoimia tapauksista voi seurata?

Kennelliitto ehti heti kohun jälkeen ilmoittamaan, että kaikki suojelukoiraharrastukset keskeytetään. Viime viikolla tuli uusi tiedote, jonka mukaan suojelukoiraharrastajille on tulossa pakollinen eettinen koulutus. Kaikkien toiminnassa mukana olevien on allekirjoitettava eettinen sitoumus.

Team Rokan Toni Lahtinen aiheutti jo ennen joulua somekanavallaan myrskyn kysellessään ihmisiltä kommentteja opaskoirien kouluttamisesta. Tähän aiheeseen tarttui Seura, jonka tuoreen jutun perusteella joitain opaskoiriakin koulutetaan laittomin keinoin. Tämäkin vetää sanattomaksi. Eli joku haluaa kouluttaa näkövammaiselle elintärkeän koiran ja tekee sen kiusaamalla koiraa.

Jutut luettuani menen rapsuttamaan edelleen mököttävää koiraani. Lupaan sille, että se pääsee housuistaan parin päivän päästä eikä sitä koskaan kohdella huonosti, vaikka kuinka menisi hermot. Tämä lupaus pitäisi onnistua kaikilta koirien omistajilta.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kahdesti päivässä arkisin ja kerran päivässä viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut