Ehdokkaalta: Työllisyyden ja koulutustason nosto tasapainottaa taloutta

Sirkku Hildén

Lahdessa työttömyys on ollut vuosia noin neljä prosenttiyksikköä korkeampi kuin muissa suurissa kaupungeissa.

Työllisyyden kuntakokeilu on yksi keino parantaa toimintaa siten, että työtön on keskiössä, eikä häntä pompotella järjestelmän ehdoilla luukulta toiselle.

Jokaisen työttömän henkilökohtainen tilanne on otettava huomioon ja tarjottava palveluita, joita hän tarvitsee. Tähän kuntakokeilun omavalmentaja-ajatus on erinomainen.

Omavalmentaja onnistuu työssään kuitenkin vain, mikäli hänellä on järkevä määrä työttömiä valmennuksessaan.

Pahoin pelkään, että tältä osin kuntakokeilu ei saa parasta aloitusta, kun työttömyys on koronan vuoksi noussut. Uusi toimintamalli on kuitenkin hyvä pohja luoda uudenlaista työllisyystoimintaa.

Työllisyyttä ei pystytä parantamaan vain julkisilla palveluilla, vaan keskeisiä tekijöitä kokonaisuudessa ovat mm. koulutus sekä kolmas ja yksityinen sektori.

Hyvinvointikin vaatii investointeja.

Mikäli lahtelaisten koulutus ei vastaa yritysten tarpeita, eivät he myöskään työllisty.

Mikäli Lahdessa ei ole työllistäviä yrityksiä, ei myöskään työllisyys nouse.

Kolmannen sektorin kanssa tehtävä työllistämistyö tuo mahdollisuuksia mm. palveluiden kehittämiseen. Yksityisten yritysten toimintaedellytyksiä tulee tukea nopealla ja sujuvalla palvelulla.

Lahdessa on suurien kaupunkien matalimpia koulutustasoja. Tämä tilanne on pysynyt lamavuosien jälkeen lähes samana ja se on osoitus siitä, että Lahdessa ei ole koulutuksen suhteen kaikki onnistunut. Tähän on löydettävä ratkaisuja. Koulutustason nosto on työllisyystoimi.

Yhtenä merkittävänä asiana on maksuttoman toisen asteen toteuttaminen siten, että kaikki saavat riittävän tuen opiskeluun. Maksuttomuus ei yksinään auta, mikäli opiskelussa on vaikeuksia, vaan tällöin on saatava apua.

Opettajien ja avustajien sekä oppilashuollon riittävä henkilöstö on varmistettava.

Lahden kaupungin talous on ollut pitkään haasteellisessa tilanteessa sote-menojen kasvun ja korkean investointitason vuoksi.

Poikkeuksellisen korona-ajan jälkeen talouden tasapainon saavuttamisessa on tekemistä, sillä koronan jälkeen paineet erilaisille palveluille ja panostuksille ovat suuret ja valtionosuudet tulevat vähenemään.

Talouden tasapaino on toteutettava kaupunkilaisten hyvinvointia ja palveluita uhraamatta. Hyvinvointikin vaatii investointeja.

Kirjoittaja on terveydenhoitaja. Kuntavaaliehdokas (sd.).

Työllisyyden hoidossa uudet tuulet – Heinola seuraa sivussa

Työllistämiskokeilusta uusia eväitä myös Lahden seudulle

Lahdessakin on mentävä ongelmien juurisyihin

Työllistämisen kuntakokeilu käyntiin – "Tavoite on uudistaa työllisyyspalvelut ja hakea uusia ratkaisuja Lahden poikkeuksellisen vaikeaan työllisyystilanteeseen"

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kahdesti päivässä arkisin ja kerran päivässä viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut