Lukijalta: Lahden jalkapalloilijat tarvitsevat Eurooppa-tason stadionin

Jouko Lemminkäinen

”Meidän Kisapuisto” -konsepti esiteltiin avoimesti 18.12. havainnollisin virtuaalivideoin julkisuuteen. Avainsanoina olivat yhteisöllisyys ja puistomainen kaupunkikuva. Katsomot rajaavat pelialuetta kaikilta sivulta. Katosrakenteiden räystäslinjat eivät ylitä seitsemää metriä. Museo kaupunkikuvassa korostuu.

Joulukuu tuotti kymmeniä suoria yhteydenottoja ja lisäideoita. Arkkitehtityömme jatkui.

FC Lahti toivoo Kisapuistoon Uefan kolmostason stadionina – "Olemme valmiita maksamaan"

Jalkapallostadion ”Littium” kehittyi UEFA 3 -kategoriaan, jossa on 4 500 istumapaikkaa.

Pesäpallostadion ”Laine” sai oman kuuluttamotornin ja lisäkentän, joka on mitoitettu naisille ja junioreille. Kun Hyvinkää ja Kouvola pelaavat esim. miesten näytösottelun Lahdessa, ei taustan jalkapalloharjoituskentälläkään pelata. Koululaisryhmien pelatessa molemmat pesäpallokentät ovat käytössä.

Talvella pukuhuoneet ovat jääurheilijoilla. Ulkotekojää ja kaksi jääkaukaloa aukeavat marraskuussa. Porttikioskilla saa kuumaa mehua.

Kisapuistoseminaarin 22.2. painopiste oli jalkapallostadionin sijoituspaikassa. Helmikuun lopuksi suunnitelmamme jalostui KISPI 3.1:ksi.

Kisapuiston jalkapallostadion on etenemässä toimitilayhtiö Spatiumin luonnosten pohjalta – alueelle kaavaillaan myös tekojäärataa ja kahvilaa terasseineen

Siihen lisättiin kuppi-istuimet (3 200 kpl), varavoimala, yksityiskohtainen UEFA-portitus sekä katettu ravintolaterassi (200 lisäistumapaikkaa). Kaksoiskatsomo tuplalasitettiin nyt säävapaaksi ja pallopaviljongin kellaritila jäsentyi. Näin kommentaattorihuoneiden sijoittaminen ylös mahdollistui.

Pelaajatunneli johtaa Aurinkokatsomon alta suoraan kentälle. Kuntosali muuntuu 50 henkilön lehdistötilaksi (mixed zone) Liverpoolin vieraillessa. Päivitysten lisäkustannusvaikutus on 1,1 miljoonaa euroa.

”Littium” voisi olla Euroopan hiilivihrein UEFA 3 -kategorian jalkapallostadion.

Kolmannelle UEFA-kierrokselle päästään Lahdessa noin 10 vuoden välein. Se edellyttää sijoittumista pääsarjassa vuosittain keskimäärin viiden parhaan joukkoon. Tulevaisuus ei näin jää olosuhteista kiinni. Paremmat olosuhteet tuplaa yleisömäärät, vahvistaa juniorityötä, tuo Lahteen lupaavia pelaajakokelaita ja lisää pelaajakauppaa.

Jalkapallostadionin tarkennettu (1.3.) kustannusarvio on nyt 9,2 miljoonaa euroa. Erillisen ”Pallongin” osuus siitä on 3,9 miljoonaa euroa.

UEFA-kierrokselle päästään Lahdessa noin 10 vuoden välein.

Nykysuhdanteessa on kustannuspainetta – alaspäin. Arkkitehtisuunnittelu voidaan hankintamenettelylain mukaan tilata suoraan, jos tahtoa on. Kaksoiskatsomo ei edellytä paalutusta eikä mahdollisesti pilaantuneiden maamassojen vaihtoa.

Rakentamisen hintalappu selviää eurolleen urakkakilpailutuksella. Ei euroakaan lisä- ja muutostöitä.

Perinteikäs jalkapalloperheemme saa suoraan ylemmän kategorian jalkapallostadionin. Kaikki voittavat. Kertapotkulla.

Kirjoittaja on A.D. Arkkitehdit Oy:n toimitusjohtaja.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.