Ehdokkaalta: Mikä on vanhustenhoidon tulevaisuus Lahdessa?

Sami Korkiakoski

Lahtihan on, kuten tiedetään, vanhenevan väestön kaupunki ja tulevaisuus ei lupaa hyvää vanhustenhoidon suhteen. Yksityiset palvelutalot korottavat vuokriaan ja pienituloiset vanhukset yrittävät selviytyä asumisestaan eläkkeen turvin.

Vanhusten kunto on myös erilainen. Heidän kykynsä selvitä kotonaan vaihtelee. Tässä kotihoito sekä kotisairaanhoito on avainasemassa vanhuksen kuntoa tarkastellessa. Vanhuksille tehtävät muistiseulat ovat hyvä keino selvittää vanhusten muistin kuntoa ja kotona pärjäämistä. Heidän edunvalvontansa voivat läheisensä tai sosiaaliviranomaiset hoitaa. On tärkeää, ettei turvaverkko petä kun on kyse ikääntyvästä, hauraasta ihmisestä.

Maahanmuuttajat ovat myös tulevaisuutta hoitoalalla.

Mitä mieltä olen vanhustenhoidon tulevaisuudesta? Olen sitä mieltä, ettei sitä hoideta rajat kiinni -politiikalla.

Olen kirjoituksissani aina painottanut, että kaupungilla tai kunnalla on kotouttamislain perusteella vastuu maahantulijoiden kotouttamisesta. Mielestäni maahanmuuttajat ovat myös tulevaisuutta hoitoalalla.

Onkin tyrmistyttävää, jos esimerkiksi koulutetun maahanmuuttajan työlupaa ei Suomessa anneta vaan hänet lähetetään kotiinsa maahan, josta hän on joutunut pakolaisena lähtemään.

Niin moni asia on edelleen korjattavana sotealalla. Ehkä meidän suomalaistenkin on katsottava peiliin asenteidemme kanssa?

Kirjoittaja on SDP:n kuntavaaliehdokas Lahdessa.

Siirry vaalikoneeseen

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.