Aino-Kaisa Pekosen Vierailija-kirjoitus: Perhevapaauudistus toteutuu yhteistyöllä

Aino-Kaisa Pekonen

Kevät etenee vauhdilla ja niin myös kauan odotettu perhevapaauudistus.

Hallitus on saanut valmiiksi esityksensä perhevapaauudistuksesta, ja nyt käynnissä olevan lausuntokierroksen aikana kerätään tärkeää palautetta esityksen hiomiseksi.

Perhevapaauudistusta on valmisteltu monella eri taholla, koska esityksessä muutetaan vanhempainvapaajärjestelmän lisäksi myös työlainsäädäntöä sekä lapsen oikeutta varhaiskasvatukseen.

Valmistelua on tehty tiiviissä yhteistyössä työmarkkinajärjestöjen kanssa ja eri vaiheissa on kuultu myös perhejärjestöjä.

Perhevapaauudistus vaikuttaa konkreettisesti monelle yhteiskunnan sektorille. Ensisijaisesti uudistus koskettaa tulevia vauvoja ja perheitä, mutta yhtä lailla sillä on vaikutuksia myös työelämään, varhaiskasvatukseen kuin perheitä kohtaavien ammattilaistenkin arkeen.

Perhemyönteisemmän Suomen luomisessa näillä kaikilla on oma tehtävänsä ja asennemuutoksen aikaansaamiseksi tarvitaan yhteistä suuntaa.

Vanhempainpäivärahoja ja vanhempainvapaata koskeva lainsäädäntö luo perheille taloudellisen turvan lapsen syntyessä.

Työlainsäädäntö määrittelee työntekijän ja työnantajan välistä sopimusta siitä, miten työelämästä on mahdollisuus jäädä kotiin lasta hoitamaan. Oikeus varhaiskasvatukseen taas osaltaan luo polkua takaisin työelämään lapsen ja perheen omassa aikataulussa.

Kokonaisuutta täydentää perheitä kohtaavat julkiset palvelut kuten neuvolat, joissa perheet saavat sekä tietoa että rohkaisua perhevapaiden järjestämiseen perheen hyvinvointia tukevalla tavalla.

Viranomaistahojen lisäksi on tärkeää kuulla myös järjestötoimijoita, jotka ajavat erilaisten perheiden ja erityisryhmien asemaa uudistuksessa.

Perhemuotojen monimuotoisuus on tätä päivää, ja perhevapaauudistuksella halutaan erityisesti lisätä yhdenvertaisuutta erilaisten perheiden kesken.

Lainsäädännön ja sen terminologian tulee kohdella erilaisia perheitä yhdenvertaisesti ja joustaa mahdollisuuksien mukaan.

Perhevapaauudistuksessa lapsi on keskiössä. Jokaiselle lapselle turvataan jatkossa mahdollisuus molempien vanhempiensa hoivaan pienestä pitäen. Oikeus yhtäläisiin perhevapaisiin on tulevaisuudessa kaikenlaisilla perheillä.

Myös joustomahdollisuuksia perhevapaiden pitämiseen lisätään, jotta perheet voisivat jatkossa löytää parhaiten sopivan hoitoratkaisun.

Työelämän ja yrittämisen moninaisuus tulee jatkossa paremmin huomioiduksi, kun perhevapaita voi pitää useassa jaksossa sekä joustavammin aina lapsen kahteen ikävuoteen saakka.

Lausuntokierrokselta saatu palaute otetaan siis ilolla vastaan ja varmasti jää vielä toteutettavia toiveita tulevillekin hallituskausille.

Jotta uudistus voisi saavuttaa konkreettisesti tavoitteensa, tarvitaan jatkossakin tiivistä yhteistyötä niin lainsäätäjien, työelämän, järjestöjen kuin palveluita tuottavien tahojen kesken.

Onneksi kevät on ihan pian täällä ja sen myötä myös tämä uudistus askeleen lähempänä tasa-arvoon ja perheiden hyvinvointiin tähtääviä tavoitteitaan!

Kirjoittaja on sosiaali- ja terveysministeri (vas.) Hämeestä.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut