Jorma Ratia: Onko joku valtuutetuista aidosti sitä mieltä, että hyvin menestyvä ja tuottava Lahti Energia kannattaa myydä?

Historia toistaa itseään. Muutama vuosi sitten yritystä oli; Fortum pyrki ostamaan Energian silloisen kaupunginjohtajan Jyrki Myllyvirran ja konsernipalvelujohtaja Mika Mäkisen ollessa kätilöinä.

Olin itse neuvotteluissa mukana. Liikesalaisuuksia paljastamatta voin sen kertoa, että kaupungin puolelta en niin avutonta neuvottelutaktiikkaa ole akvisitiossa (yritysosto) nähnyt, ja olen sentään työkseni ollut sellaisissa mukana kymmeniä vuosia. Fortum vei porukkaa kuin litran mittaa.

Minulla oli v-käyrä korkealla ja kaikin pienen miehen voimin vastustin Fortumin kaappausaikeita, sellaiseksi sen koin.

Ja taas. Perusteluiksi on heitetty muun muassa, ettei muka Energiassa olisi tehty ”mitään”. Se on todella loukkaavaa yhtiön superammattitaitoista johtoporukkaa kohtaan. Uusi kaupunginjohtajamme on jopa elvistellyt Energian aikaansaannoksilla, hyvä niin. On rakennettu maailmanluokkaa oleva uusi voimala, on mukana isoilla osuuksilla tuulivoimassa, on kehitetty aurinkoenergian hyväksikäyttöä, on mukana Virta oy:n globaalissa autojen latausjärjestelmässä, joka kasvaa voimakkaasti, on mukana valtakunnallisesti merkittävän myyntiyhtiön rakentamisessa ja niin edelleen.

Se, missä ei ole kehitystä ehkä tapahtunut, on eräiden politiikkojen tarkasti vartioima reviiriajattelu, Lahti Aqua oy:n toimintojen yhdistäminen Energian kanssa. Vastaavaa löytyy esimerkiksi Lappeenrannasta, mutta tätä mielestäni järkevää polkua ei voida edes aloittaa ”poliittisista syistä”.

Konsernijaoksen puheenjohtaja AleksiMäntylä (vihr.) haluaa tarkasti seurata Energiaa. Miksi? Yhtiön hallituksella on vetovastuu yhdessä toimitusjohtajan kanssa. Mäntylän itsensä kompetenssin ja hänen osaamisensa kyseenalaistan. Hän ilmoitti, ettei halua yhtiön hallituksen pöytäkirjoja itselleen lähetettäväksi, koska ”ei ole aikaa” niitä lukea.

Omistajaohjaus toimii vain silloin, kun se on poliittisesti tarkoituksenmukaista. On ikävää ja typerää, että yhtiön johtaminen viedään hallitukselta taholle, jolla ei ole vastuuta eikä osaamista yhtiön toiminnasta ja jolle se edes ei kuulu osakeyhtiölain mukaan.

Lahti Energia on merkittävä tukija muun muassa lahtelaiselle liikuntakulttuurille. On melkoisen varmaa, että tuki ei tulisi jatkumaan nykyisessä muodossaan uuden omistajan/osaomistajan vaatiessa tuottoja sijoitukselleen. Muista vaikutuksista puhumattakaan, hintojen korotukset ynnä muut.

Henkilöstövaikutukset voivat myös olla arvaamattomat. Asiantuntijaorganisaation saaminen mihin tahansa yhtiöön on haastavaa ja vielä vaikeampaa on pitää heidät talossa, kun kysyntää on joka puolelle.

Lahti Energia on aina tietoisesti pyrkinyt asiakasystävälliseen hinnoitteluun, vaikka jotkut toisin väittäisivät. Voisi vaikka perehtyä Carunan siirtohinnoitteluun, niin voisivat puheet vähentyä. Sekin ”kruunun jalokivi” myytiin silloisen ja nykyisen ministeri Pekka Haaviston (vihr.) toimesta. Punavihreät hallitsevat omistajaohjauksen.

Lahti Energiasta ollaan varmasti kiinnostuneita ostokohteena. Miksei oltaisi, yhtiö on hyvässä kunnossa, huonosta yhtiöstä harvemmin kiinnostutaan. Mielenkiintoista voisi olla spekulointi, jos vaikkapa PHP-Holding oy olisi havittelemassa yhtiötä strategisena sijoituskohteena.

En ole julkisesti kommentoinut minun lähtöäni Energiasta. Kaikkitietävät (HTT) toreilla ovat muodostaneet varmat mielipiteet, miksi niitä muuttaisi. Lyhyen kaavan mukaan; kaikki oli poliittista tarkoitushakuisuutta ja teatteria, aivan julmettua hurskastelua (Mäntylä etenkin), ja jolla oman poliittisen edun tavoittelulla vain vahingoitettiin omistajaa ja yhtiötä.

Samat tahot eivät näe mitään moitittavaa Green Capital hankkeessa eivätkä varsinkaan hankkeen johtajaprosessissa.

On aikalailla säälittävää ollut havaita, miten olemattoman vähän kiinnostusta suurella osalla valtuutetuilla on yhteisten, tärkeiden asioiden hoitoon. Rajoittuuko kiinnostus vain ”omiin paikkoihin” ja palkkioihin eri luottamustoimissa? Kaupungin talous sakkaa, silti askarrellaan toisarvoisten asioiden kanssa. Onko niin, että sirkushuveilla halutaan peittää ongelmat ja epäkohdat?

Onko joku valtuutetuista aidosti sitä mieltä, että hyvin menestyvä ja tuottava energiayhtiö kannattaa myydä, jotta paikattaisiin jatkuvasti vuotavaa venettä? Vuotava vene, jota ei haluta edes korjata?

Jorma Ratia varatuomariLahti Ensin jo vuodesta 1961

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahden Ironman-triathlon on peruttu tältä vuodelta
 2. Heinolan suurpalohälytyksessä oli kyse autotallipalosta, tilanne ohi
 3. Mihin mahtaa läjä lävähtää? Olga ja Joutsi päättävät kesäisen laidunloton voittajan
 4. Maskit ovat paikoin lopussa Lahdessa, täydennystä luvassa lähipäivinä – "Kertakäyttöisten suusuojien saatavuus on tällä hetkellä taattu"
 5. Helmi Säästöpankin ja Sysmän Säästöpankin yhdistyminen varmistui
 6. Auto hyytyi ohituskaistalle Nelostiellä Lahdessa – liikenne sujuu taas normaalisti Joutjärven liittymän kohdalla
 7. Lahden torilla kotimaisen mustikan hinta on laskenut edellisvuodesta – katso, miten Lahti sijoittui neljän kaupungin hintavertailussa
 8. F1-kuljettaja Valtteri Bottakselle jatkosopimus – Mercedes-tallin mukaan sopimus ulottuu ainakin kauden 2021 loppuun
 9. Lahden keskustaan avataan kokkeja myöten venäläinen ravintola
 10. Beirutin asukkaiden suru vaihtumassa vihaan surkeaa hallintoa kohtaan
 11. Kaavoittajan mukaan Lahdessa sijaitsevan Tapanilakodin yksikön toiminta on asemakaavan vastaista – Kädenväännön toinen osapuoli on kannellut viranomaistoiminnasta
 12. THL: Uusia koronavirustartuntoja todettu 20 – koronatestien näytteenottopisteet ruuhkautuneet
 13. Hiroshimasta ja Nagasakista 75 vuotta, kynttilät syttyvät Lahdessa ja Vääksyssä
 14. Radiomäellä järjestetään tänä iltana yhteislaulutilaisuus – luvassa Leevi and the Leavingsin hittejä
 15. Lukijalta: Katkaisuhoitoon pääsee Päijät-Hämeessä nopeasti, kuntoutukseen voi olla viive

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.