Pääkirjoitus: Paine vaalien siirtämiseksi on kasvanut päivä päivältä

Äänestyskopit ja muu kuntavaalien tarpeisto odottaa vielä varastossa vaalien alkamista. Katja Luoma

Puoluesihteerien oli määrä ratkaista perjantaina lopullisesti, pidetäänkö kuntavaalit aikataulun mukaan huhtikuussa, vai siirretäänkö ne koronan tieltä myöhäisempään ajankohtaan. Kiire alkaa painaa päälle, sillä vaalien ehdokasasettelu päättyy ensi tiistaina, minkä jälkeen kampanjoiden odotetaan pääsevän nopeasti täyteen vauhtiinsa.

Vielä torstaina puoluesihteerit olivat STT:n haastattelussa yksituumaisia siitä, että vaalit tulee pitää ajallaan, vaikka koronatilanne pahenee nyt päivä päivältä. Vaalit ovat niin olennainen osa demokratiaa, että tulee järjestää myös poikkeusoloissa, kuului vastaus kiteytettynä. Samoilla linjoilla on ollut myös oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.).

Tältä pohjalta olisi luullut, että kysymys tulee olemaan perjantain kokouksessa läpihuutojuttu. Näin ei kuitenkaan käynyt. Vaikka puoluesihteerit ja Henriksson pohtivat asiaa melkein aamusta iltaan, valmista ei syntynyt, vaan kokousta kerrottiin jatkettavan lauantaina.

Todennäköisesti tilanne ei ole kesäkuussa ainakaan huonompi.

Kun asia pitkittyy, se usein myös mutkistuu, ja niin näyttää käyneen tälläkin kertaa. Kokouksesta kantautuneiden tietojen mukaan oikeusministeriö on ehdottanut, että vaalit siirrettäisiin huhtikuulta kesäkuulle. Iltalehti osasi lisäksi ennakoida, että esitys olisi saamassa puoluesihteereiltä kannatusta.

Kuntavaalit saattavat siirtyä – STT:n tietojen mukaan oikeusministeriö ehdottaa kesäkuuta

Vaalien lykkääminen olisi puolueilta melkoinen takinkääntö kaikkien viime viikkoina esitettyjen puheenvuorojen jälkeen. Toisaalta fiksut ihmiset pystyvät muuttamaan mielipidettään, jos tosiasiat alkavat puhua entisiä näkemyksiä vastaan. Ja niin näyttää nyt tässä kohtaa tapahtuneen.

Vaikka hallitus on perustellut pian alkavaa kolmen viikon sulkutilaa myös kuntavaalien turvaamisella, mitään takeita ei ole siitä, kääntyykö koronatilanne riittävän hyväksi vielä pääsiäiseenkään mennessä, jolloin ennakkoäänestyksen on määrä alkaa.

Hallitus on toki luvannut rokottaa toimitsijat ennen vaaleja. Suurin osa äänestäjistä joutuisi kuitenkin uurnille ilman rokotesuojaa, minkä oikeusministeriökin on pelännyt johtavan poikkeuksellisen matalaan äänestysaktiivisuuteen. Asia erikseen ovat äänestäjät, jotka vaalipäivinä sattuvat olemaan viruksen vuoksi sairaina tai eristyksissä.

Vaikka koronan liikkeistä ei voi sanoa mitään varmasti, todennäköisesti tilanne ei ole kesäkuussa ainakaan huonompi kuin huhtikuussa. Ainakin suurempi osa kansasta on silloin rokotettu. Siksi kahden kuukauden lykkäys kuulostaisi järkevältä, vaikka kynnys vaalien siirtämiselle on syytä pitää demokratiassa erittäin korkealla.

Siirry vaalikoneeseen

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.