Hanna Myyrän Esalainen: Ja taas jätetään menemättä minnekään!

Hanna Myyrä

Tänään alkoi suuressa osassa maata ainakin kolmen viikon sulku. Ihan viimekeväiseen rajoitusten tasoon ei ole vielä menty, joskin valmiuksia tiukentamiseen on.

Päijät-Hämeessä tiukennettiin kokoontumisrajoituksia jo perjantaina kuuteen henkeen. Kun verrataan suomalaisten rajoittamista moneen muuhun maahan, voi kuitenkin todeta, että pääsemme vielä sangen vähällä. Monessa Euroopan maassa on voimassa ulkonaliikkumiskieltoja ja kaikki kaupat ruokakauppoja ja apteekkeja lukuun ottamatta ovat kiinni. Esimerkiksi Britannia väljensi juuri aiempia rajoituksiaan niin, että samassa taloudessa asuvien lisäksi saa tavata ihan yhtä ihmistä, mutta tätäkin vain ulkotiloissa.

Rajoitukset ovat ymmärrettäviä ja tässä koronavirustilanteessa tervetulleitakin, vaikka aiheuttavat totta kai myös paljon haittaa. On katsottu paremmaksi, että pandemia yritetään saada jälleen kuriin eristämällä ihmiset tehokkaasti toisistaan, vaikka se tietää monille yrityksille taloudellisia menetyksiä ja haittaa monen elämää.

Koska tartuntaketjuja on lähtenyt liikkeelle juomaravintoloista, pysyvät kaikki ravintolat ja kahvilat kiinni ainakin kolme viikkoa. Peruskoulut ja toisen asteen koulut palaavat maanantaina hiihtolomalta etäopiskeluun.

Ulkonaliikkumiskieltokin on valtioneuvostolla pöytälaatikossa, mutta Suomen väljissä oloissa sen noudattamista olisi paikoin mahdotonta valvoa ja suuressa osassa maata se tuntuisi myös hätävarjelun liioittelulta. Ulkona riittää tilaa, jos vain kaikki malttavat pitää turvavälejä myös siellä.

Välillä tuntuu, että ehkä kertarutina olisi sulkutoimissakin parempi kuin ainainen kitinä. Jos kaikki vain malttaisivat pysyä kolme viikkoa mahdollisimman paljon aloillaan ja hoitaisivat pakolliset asiansa turvaohjeita huolellisesti noudattaen, viruksella ei olisi tilaisuuksia siirtyä ihmisestä toiseen.

Mutta ohjeitahan eivät kaikki vaivaudu noudattamaan, mikä on harmillista kokonaisuuden kannalta. Ohjeiden seuraaminen ei ole puhtaasti jokaisen yksityisasia, vaikka moni niin ajattelee. Ei se ole. Olemme tässä koronasopassa yhdessä.

Mutta joitakin lohdun sanojakin on kuultu koronakurimuksen keskellä: rokotteet toimivat ja ovat osoittautuneet tehokkaammiksi kuin alun perin arvioitiin. Suomessa on rokottamisessa ollut hyvä tahti, kun rokotteita on alkanut tulla maahan aiempaa enemmän. Aikuisväestön rokotukset saattavat päästä alkamaan jo kesällä, ja niiden mukana on suurimmat riskit koronakuolemista ja teho-osastojen ylikuormittumisesta ohitettu.

Päijät-Hämeessä rokotukset ovat edenneet hyvää vauhtia. Viime viikon lopulla Päijät-Hämeen sairaanhoitopiiri oli rokotustahdissa maan kärkiviisikossa, ja rokotettuja oli jo yli yhdeksän prosenttia alueen väestöstä.

Päijät-Hämeessä rokotetaan ikäihmisten lisäksi yli 50-vuotiaita ykkösriskiryhmään kuuluvia. Tähän ryhmään kuuluvana odotan rokotteen saamista innokkaasti, mutta akuutteja syöpähoitoja saavien täytyy sovittaa koronarokote hoitojen väliin sopivalla rytmillä. Varotoimet jatkuvat senkin jälkeen, mutta tulee aika, kun niistäkin päästään.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kahdesti päivässä arkisin ja kerran päivässä viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut