Pääkirjoitus: Sivistyslautakunnan palvelusetelileikkauksessa tuoksahtivat ideologiset mausteet

Lahden sivistyslautakunta leikkasi valtuuston käskystä sekä kaupungin oman että yksityisen päivähoidon määrärahoja. Mostphotos

Lahden valtuustossa on tällä nelivuotiskaudella ollut SDP:llä, vihreillä ja vasemmistoliitolla eli niin sanotuilla punavihreillä ryhmillä yhden paikan enemmistö, joka kuitenkin on käytännössä näkynyt valtuuston päätöksissä vain satunnaisesti.

Hanakammin punavihreä blokki on hyödyntänyt yhteistä enemmistöään sivistyslautakunnassa. Viimeksi näin tapahtui talvilomaviikon edellä, kun käsiteltävinä olivat valtuuston lautakunnalle tehtäväksi osoittamat päivähoidon budjettisäästöt.

Yksityisen päivähoidon kohdalla lautakunnan äänet jakautuivat tasan. Puheenjohtaja Maria Mäkysen (sd.) äänellä voiton vei demareiden, vihreiden ja vasemmistoliiton kanta, jonka mukaan yksityisen hoidon palvelusetelin arvoa alennettiin viidellä eurolla valtuuston edellyttämän 137 000 euron säästön saavuttamiseksi. Leikkausta jäivät vastustamaan kokoomuksen, perussuomalaisten, keskustan ja kristillisdemokraattien edustajat.

Päätös kirvoitti vastakkaisista leireistä hyvin vastakkaisia arvioita. Kokoomuslainen varapuheenjohtaja Sari Niinistö ei sentään yhtynyt yksityisten palveluntuottajien etujärjestön näkemykseen, jonka mukaan leikkaus olisi olut vastoin lakia. Silti hän piti ratkaisua eettisesti arveluttavana ja yrittäjien luottamusta heikentävänä. Hän pelkäsi sen voivan johtaa toimijoiden ja päivähoitopaikkojen vähenemiseen niitä kipeästi tarvitsevassa kaupungissa.

Säästöjen kannattajat pitivät uhkakuvia ylimitoitettuina. He muistuttivat, että Lahden palveluseteli on keskimääräistä kalliimpi ja kaupunki sallii yksityisten tuottajien periä korkeita lisämaksuja. Nyt päätetyn ”kohtuullistamisen” he eivät usko karkottavan yrityksiä pois Lahdesta.

Optimistinen näkemys leikkauksen olemattomista vaikutuksista perustuu toivottavasti myös tietoon eikä vain oletuksiin. Viidenkin euron vähennys riittää vanhentamaan päiväkotiyrittäjien pitkän tähtäimen kustannuslaskelmat, eikä se siten ole omiaan vahvistamaan luottamusta kaupunkia kohtaan sopimuskumppanina.

Päivähoitoyrittäjät tekevät laadukasta työtä tarkan ohjeistuksen puitteissa.

Toki valtuuston säästövaateet asettivat lautakunnan pakkorakoon, joka johti leikkauksiin myös kaupungin omasta päivähoidosta. Tietyt yksityistä päivähoitoa mustamaalaavat kommentit herättävät silti epäilyn, että lautakunnan enemmistö sekoitti päätökseensä myös ideologisia mausteita.

Se olisi valitettavaa, sillä päivähoitoyrittäjät tekevät arvokasta ja laadukasta työtä tarkan ohjeistuksen puitteissa. Ilman heidän panostaan kaupungin olisi mahdotonta tai ainakin hyvin kallista vastata päivähoidon kysyntään lain edellyttämällä ja perheitä tyydyttävällä tavalla.

Päivähoidon palvelusetelin leikkauksen vaikutuksista huolta Lahdessa - "Säästö voi näkyä asiakasmaksujen korotuksina"

Lahdessa tiukka äänestys päivähoidon palveluseteliin kohdistuvasta säästöstä, puheenjohtajan ääni ratkaisi

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.