Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Leivotko mokkapaloja vai ahkeroitko talkoissa? Vastaa ESS:n kyselyyn ja kerro, mikä olisi paras tapa rahoittaa lasten harrastustoimintaa

Eeva Künnapin Esalainen Älyttömästä älyyn ja pimeydestä valoon

Hyvä älypyörätie! En tunne sinua vielä kovin hyvin, mutta olen seurannut kasvamistasi kaidasta kevyen liikenteen väylästä nykyisen kaltaiseksi leveähköksi reitiksi. Et ole vielä aivan valmis, mutta lähellä sitä. Toivottavasti viimeistään keväällä juhlimme valmistumistasi.

Ensimmäinen ajatukseni sinusta oli, miksi lähellä olevia puita pitää kaataa vuoksesi. Onneksi taivuit ja annoit puille hieman armoa. Osasit joustaa oikeassa paikassa. Tästä huolimatta maisemaa murjoutui. Reitillesi ilmestyi kaivureita, kaivantoja, sorakasoja, puomeja...

Kasvukivuistasi kärsin varsinkin, kun pyöräilin tai kävelin Prisman liepeiltä keskustaan ja takaisin. Reitit saattoivat katketa yhtäkkiä joka suuntaan. Niinpä yhden kerran sitten kaarsin pyörällä pakkorakosessa ajoradalle. Silloin mietin, mikä on hintasi niille, jotka liikkuvat vaikkapa sähköpyörätuolilla tai rollaattorilla. Entä heille, jotka eivät tunne Lahtea, kuten satunnaiset vierailijat. Päähän otti, että kiellot ja kierrot ilmaistiin reitillä usein myöhäisessä vaiheessa.

Kulkemani reitit pitenivät ja poukkoilivat. Välillä kiersin Launeen puolelta, välillä suuntasin Anttilanmäen kaduille ja kujille.

Toisinaan ajoin ohitsesi autolla ja ihmettelin, miten hitaasti sinua rakennetaan. Varsinkin, kun olin jo muutamia vuosia seurannut, miten äkkiä kehätie toisinaan edistyi. Pohdin, johtuuko se rakennuttajasta vai pääurakoitsijasta vai näiden väliin jäävistä toimijoista, kuten paikallisista vaikututtajaryhmistä.

Kasvusi jumitti myös valtaväylää, Uudenmaankatua. Keskustan suuntaan kiersin välillä autolla Upon sillan kautta, mutta takaisin sujautin läheltäsi. Näin jonot ja päivittelin.

Prisman nurkilla olit jo saanut punaista pintaasi ja sinuun hohti sekä pyöräilijän että jalankulkijoiden kuvia. Huokaisin, sinä kehityt. Aloin myös älytä, mitä älysi kenties tarkoittaa.

Yhtenä päivänä astelin reippaasti sulaa reittiäsi kotoa kohti keskustaa. Hienolta näytti, ja varmaan röyhistin rintaanikin. Näin meillä Lahdessa Euroopan ympäristöpääkaupungissa. Toisinaan ei mennyt niin hyvin, matka taittui kuten ennen lumessa – vähintään toiseen suuntaan. Aamupäivällä reittiä olisi voinut hiihtää ja puolenpäivän jälkeen astella formiaatilla sulatettua ja kiillotettua pintaasi.

Mutta vieläkään en naisen logiikalla pääse perille, miksi niin pyöräilijöiden kuin kävelijöiden pitää välillä vaihtaa kaistaa. Esimerkiksi Citymarketin luona pitää kävellä keskustaan mennessä vasenta reunaa, mutta Pohjoisen Liipolankadun ylitettyä vaihtaa oikealle. Eikö siinä synny yhteentörmäysmahdollisuuksia?

Virallisestihan sinä et edes ole älypyörätie, kuten useimmat meistä sinua kutsuvat, vaan CitiCAP-pyörätie ja ylemmän luokan huollettava, joka aikanaan kertoo myös kelit ja kuluttajat.

Viimeistään keväällä pyöräilen taas. Ehkä sitten olemme jo sinut toistemme kanssa. Silloin poljen miljoonien eurojen päällä ja tunnen saavani edes vähän vastinetta maamme EU-jäsenyydestä. Kaupunkilaisten veroeuroista ja -senteistä puhuminen on ehkä niuhottamista, samoin työmaan kestosta.