Pääkirjoitus: Hallitus torjuu kompastellen koronaa

Koronalakien valmistelu ja tulkinta tuottavat hallitukselle vaikeuksia, vaikka apuna ovat parhaat saatavilla olevat asiantuntijat oikeuskansleri Tuomas Pöystiä (kuvassa) myöten. Roni Rekomaa / Lehtikuva

Hallitus sai keskiviikkona päätetyksi, millä tavoin se pyrkii nyt hyödyntämään valmiuslakia maanantaina toteamiensa poikkeusolojen nojalla. Koronaviruksen leviämisen taittamiseksi ja terveydenhuollon kantokyvyn säilyttämiseksi hallitus aikoo perjantaina valjastaa valmiuslaista eduskunnan siunattavaksi neljä pykälää.

Viimekeväiseen tapaan luvassa on ohjausta sote-yksiköiden toimintaan ja joustovaraa kiireettömän hoidon määräaikoihin. Täysin uusina keinoina hallitus haluaa ottaa käyttöön valmiuslaista kohdat, jotka koskevat viranomaisten viestintää ja niiden toimivaltaan liittyvien kiistojen ratkaisemista poikkeusoloissa.

Katso Päijät-Hämeessä voimassa olevat koronasuositukset ja -rajoitukset

Hallitus tuntee syystäkin tarvetta keskittää tiukemmin omiin käsiinsä varpusparven tavoin hajautettua koronatiedottamista, jonka ristitulituksessa kansalaisten on ollut yhä vaikeampi ymmärtää, miten hallituksen linjaamia rajoituksia ja suosituksia tulisi käytännössä noudattaa.

Hämmennystä ovat lisänneet viranomaisten keskinäiset näkemyserot, josta räikein esimerkki oli sosiaali- ja terveysministeriön ja Etelä-Suomen aluehallintoviraston julkinen nokittelu kuntosalien sulkemisesta. Nyt hallitus mielii ottaa vastaavissa tapauksissa erotuomarin roolin, jottei jäisi epäselväksi, kenellä on viimeinen sana hallituksen itsensä tekemien linjausten tulkitsemisessa.

Koronatilanne on vaikeutunut niin uhkaavasti, että hallituksen kaavailemille valmiuslain käyttöönottoasetuksille on helppo löytää perusteita. Välttämättömyyden edellytykset näyttäisivät täyttyvät ainakin nyt kyseessä olevin pykälien kohdalla. Sitä vastoin etenkin liikkumisrajoitukset on yhä syytä jättää työkalupakkiin odottamaan vielä vaikeampia aikoja, kuten hallitus aikoo tehdäkin.

Lakien valmistelu ja tulkinta tuottavat hallitukselle toistuvasti vaikeuksia.

Ei hallitukselle silti voi antaa täysiä pisteitä tavasta, jolla se on päätynyt tähän pisteeseen koronan vastaisessa taistelussaan.

Perustuslain parhaat asiantuntijat löysivät alkuviikosta hämmästyttävän paljon huomautettavaa hallituksen kaavailuista valmiuslain suhteen. Viimeksi keskiviikkona perustuslakivaliokunta antoi ymmärtää, että ravintolatkin olisi saatu säppiin ilman poikkeusolojen toteamista, jos hallitus olisi älynnyt tai halunnut lisätä tämän mahdollisuuden uuteen tartuntalakiinsa.

Esimerkit pakottavat kysymään, miksi lakien valmistelu ja tulkinta tuottavat hallitukselle toistuvasti vaikeuksia, vaikka taustalla vaikuttavat oikeuskansleria myöten parhaat saatavilla olevat asiantuntijat. Selitykseksi ei yksin riitä, että lainsäädäntömme taipuu hyvin vaikeasti koronapandemian kaltaiseen poikkeusilmiöön.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.