Jari Suomisen Esalainen: Olemme valikoivia mitä tulee tietosuojaan ja yksityisyyteemme, ja sen jos minkä korona on paljastanut

Jari Suominen

Hyvin nopeasti koronapandemian alkamisen jälkeen eri tahoilla ryhdyttiin pohtimaan pandemian vaikutuksia yhteiskuntaan. Yksityisyyttä ja tietoturvaa puolustavat tutkijat, keskustelijat ja järjestöt nostivat esiin kansalaisten seurannan lisääntymisen ja orwellilaisen valvontayhteiskunnan mahdollisuuden.

Valtiot voisivat haluta lisätä kansalaisten valvontaa saadakseen viruksen kuriin. Altistuneiden henkilöiden jäljittäminen olisi helppoa, jos puhelinoperaattorin data tai erillinen sovellus paljastaisi, keitä sairastuneet ovat kohdanneet.

Suomessa kiinnitettiin paljon huomiota Koronavilkku-sovelluksen tietoturvaan. Yksityisyys onnistuttiin suojaamaan niinkin hyvin, että sovellusta on väitetty hyödyttömäksi ja jopa haitalliseksi, koska siitä saatava tieto on niukkaa ja hälytykset kuormittavat terveydenhuoltoa.

Yle julkaisi tiistaina jutun, jossa infektiotautien ylilääkäri Risto Pietikäinen kertoo poistaneensa koko sovelluksen, koska siitä ei ole hyötyä.

Toisin on ilmeisesti Kiinassa ja useassa muussa maassa, jossa yksityisyydellä ei ole niin väliä. Kiinassa kansalaisten valvonta on lähes reaaliaikaista, ja koronavirukselle altistuneiden jäljitys tehokasta. Vaikka maan tilastoihin ei voi aina luottaa, on uskottavaa, että epidemia on maassa lyöty kanveesiin. Kiinalaisten puhelimessa on valtion pakottama seurantasovellus, ja kulkemisia seurataan lähes 200 miljoonalla valvontakameralla.

Katso Päijät-Hämeessä voimassa olevat koronasuositukset ja -rajoitukset

Samaan aikaan toisaalla eli useassa Euroopan maassa, Pohjois-Amerikassa ja Etelä-Amerikassa pelätään jo ties kuinka monennen aallon nousua sekä uusia virusvariantteja, jotka tarttuvat herkemmin, aiheuttavat ehkä vakavamman sairauden eivätkä kunnioita sairastamalla aikaisemmin saatua vastustuskykyä.

Suomessa on hätätila ja täällä valmistellaan ulkonaliikkumiskiellon mahdollistavia säädöksiä. Jos kielto otettaisiin käyttöön, niin kameroilla sen noudattamista täälläkin varmaan valvottaisiin. Entäpä droneilla? Viranomaiset saivat jo viime vuonna käyttöönsä mobiilioperaattoreiden dataa, joka paljasti kuinka runsain joukoin liikuimme eri paikoissa.

Hätätila voi vaatia poikkeuksellisia menetelmiä, mutta en jaksa uskoa, että tätä pandemiaa yritettäisiin kukistaa kiinalaisin menetelmin. Mutta seuraavaa? Voiko totaalisen valvonnan menestyksestä tulla argumentti, jolla turvallisuushakuisesti ajattelevat ihmiset saadaan kannattamaan seurannan tehostamista?

Eivät sen kaltaiset ehdotukset ihan uusia olisi. Onhan meillä hyväksytty tietoverkkojen valvonnan mahdollistava laki ja ehdotettu autoveron perusteeksi ajosuoritetta, jota mitataan ajoneuvoon kiinnitetyllä paikantimella.

Sitä paitsi suomalaisten huoli yksityisyydestä ja tietosuojasta on kovin valikoiva. Kaikenmaailman sporttrackerit tallentavat pilveen biometristä dataa, koska sallimme sen. Facebook ja Google tietävät kulkemisemme ja kontaktimme niin tarkkaan, että terveysviranomaisten kannattaisi lyöttäytyä yksiin näiden teknojättien kanssa tartuntojen jäljittämistä varten. Tehokkaampaa kuin Koronavilkku!

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kahdesti päivässä arkisin ja kerran päivässä viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut