Pääkirjoitus: Työllistämiskokeilusta uusia eväitä myös Lahden seudulle

Tällä viikolla alkaneessa työllistämiskokeilussa Lahden seudun kuntien omat työllisyyspalvelut vahvistuivat isolla joukolla te-keskuksen työntekijöitä. Pertti Louhelainen

Lahden seudulla astuttiin tällä viikolla työllistämisessä uuteen aikakauteen. Yhteensä 11 500 lahtelaista, asikkalalaista, hollolalaista, orimattilalaista ja kärköläläistä työtöntä siirrettiin te-keskuksesta kuntien omien työllistämispalvelujen piiriin valtakunnallisessa kokeilussa, jonka on määrä kestää ainakin vuoden 2023 kesäkuun loppuun.

Käytännössä kyse on kuntien ja valtion yhteisestä ponnistuksesta. Lahdessa kaupungin omat työllistämispalvelut saavat vahvistuksekseen peräti puolensataa te-keskuksen työntekijää. Lisäksi organisaatiota on kasvatettu 15:llä erikseen palkatulla omavalmentajalla. He antavat työttömille yksilöllistä palvelua.

Koronapandemia lisäsi pitkäaikaistyöttömyyttä – Päijät-Hämeen kunnat maksavat valtiolle nyt entistä rankempia sakkomaksuja

Lahden seudulta pyrittiin aktiivisesti nyt alkaneeseen kokeiluun monestakin syystä. Täällä on kärsitty 1990-luvun lamasta lähtien poikkeuksellisen korkeasta työttömyydestä. Monta konstia on kokeiltu, mutta ratkaisevaa parannusta ei tilanteeseen ole saatu sen paremmin hyvien kuin huonojen suhdanteiden aikana.

Jo viime vaalikaudella vastaavanlaisia työllistämiskokeiluja pantiin toimeen eri puolilla maata, ja esimerkiksi Tampereelta niistä kantautui niin positiivisia viestejä, että Lahdenkin kiinnostus soveltaa samoja keinoja vahvistui.

Tosin tuoreimmat tutkimustiedot ovat kertoneet negatiivisempaa sanomaa. Palkansaajien tutkimuslaitoksen PT:n vastikään julkaiseman tutkimuksen mukaan edellisille kuntakokeiluille ei kyetty osoittamaan merkittäviä vaikutuksia, koska useimmat työttömät palasivat heihin kohdistettujen aktivointitoimien päätyttyä takaisin työttömiksi.

Tilastollisesti merkittävää eroa kokeilun ulkopuolisiin kuntiin ei löydetty senkään vuoksi, että vertailuasetelma todettiin puutteelliseksi, ja sama vika on PT:n mukaan uusimmassakin kokeilussa.

Yhteistyön tiivistäminen on tarpeen myös Päijät-Soten kanssa.

Tutkijoiden kriittiset näkemykset kirittävät myös Lahden seutua osoittamaan, että kokeilun tarjoamien uusien käytäntöjen avulla voidaan todella saavuttaa kestävää parannusta alueen murheellisiin työttömyyslukuihin. Entistä yksilöllisemmät palvelut ja panostaminen muiden muassa ammatillisista oppilaitoksista valmistuviin nuoriin vievät toivottavasti tielle kohti valoisampaa tulevaisuutta.

Lahdelle on leimallista runsas ja pahimmillaan jopa periytyvä pitkäaikaistyöttömyys. Sen kitkemisessä on tarpeen tiivistää yhteistyötä myös Päijät-Soten kanssa, sillä valitettavan monen pitkäaikaistyöttömän asema ei ole kohennettavissa vain työvoimapoliittisilla konsteilla.

Onnistuminen tässä olisi tärkeää paitsi työttömien itsensä, myös kuntien näkökulmasta. Parhaassa tapauksessa kokeilu auttaa kuntia välttymään sakoilta, joita Lahtikin joutui maksamaan viime vuonna miljoonakaupalla.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kahdesti päivässä arkisin ja kerran päivässä viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut