Pääkirjoitus: Päijät-Häme jatkaa koronajojoiluaan

Salpausselänkin yläkoulu siirtyy talvilomalta suoraan etäopetukseen ensi maanantaina. Sami Kuusivirta

Päijät-Hämeen jojoilu koronan kanssa jatkuu, kun alueellinen koronayhteistyöryhmä joutui maanantaina toteamaan epidemian siirtyneen maakunnassamme jälleen vakavimpaan eli leviämisvaiheeseen.

Näin ollaan taas viime marraskuun puolimaista tammikuun lopulle vallinneessa tilanteessa. Helmikuuksi epidemia rauhoittui siinä määrin, että maakunnassa palattiin kiihtymisvaiheeseen ja samalla luovuttiin kaikkien tiukimmista rajoituksista ja suosituksista. Parin viime viikon aikana uusien tartuntojen määrä kuitenkin lisääntyi niin hälyttävästi, että koronayhteistyöryhmä joutui nyt kiristämään uudelleen otettaan. Se on harmillista mutta ilmeisen tarpeellista.

Katso Päijät-Hämeessä voimassa olevat koronasuositukset ja -rajoitukset

Käytännössä muutos näkyy jo lähipäivinä esimerkiksi siten, että yksityis- ja yleisötilaisuuksiin saisi osallistua enää enintään kuusi henkilöä aiemman kymmenen asemesta. Linja-autojen matkustajamääriä rajoitetaan ja kuntien julkisia tiloja suljetaan, kuten myös yksityisiä liikuntapaikkoja vähintään osittain.

Yläkoululaiset siirtyvät toisen asteen opiskelijoiden ohella suoraan etäopetukseen hiihtolomansa päätteeksi. Alakoululaiset sitä vastoin jatkavat lähiopetuksessa. Sama jako näkyy myös vapaa-ajan harrastuksissa, sillä vuonna 2007 ja sitä ennen syntyneiden lasten ryhmäharrastukset keskeytetään, mutta nuorempien jatkuvat kutakuinkin entisellään.

On tärkeää, että viranomaisemme pyrkivät nyt pitämään edes nuorimpien lasten koulunkäynnin ja harrastustoiminnan mahdollisimman normaalina. Edelleenkin kun on saatu vain hyvin vähän näyttöä siitä, että alakoulut ja lasten ryhmäharrastukset näyttelisivät isoa roolia viruksen leviämisessä.

Hallituksen hoppu sytytti sanasodan puhemies Anu Vehviläisen (kesk.) ja pääministeri Sanna Marinin (sd.) välille, mutta kiireelle on ymmärrettävä syy.

Yläkouluissa, lukioissa ja ammatillisissa oppilaitoksissa riski voi olla jo hieman suurempi, joten etäopetukseen siirtymistä voi pitää tässä kohtaa perusteltuna. Niissäkin olisi silti syytä palata lähiopetukseen heti, kun tilanne sen suinkin sallii enempien vahinkojen välttämiseksi.

Myös ravintolat menevät kiinni ensi viikon alusta, jos eduskunta ehtii hyväksyä asiaa koskevan lakiesityksen hallituksen toivomassa aikataulussa. Hallituksen hoppu sytytti sanasodan puhemies Anu Vehviläisen (kesk.) ja pääministeri Sanna Marinin (sd.) välille, mutta kiireelle on ymmärrettävä syy. Onhan hallitusta moitittu runsaasti myös siitä, että ravintolat olisi pitänyt saada säppiin paljon ripeämmässä tahdissa.

Sulun nyt toteutuessa valtiovallan on varmistettava, että ravintoloitsijoiden menetykset eivät kohoa sietämättömiksi.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut