Lukijalta: Eläkeläiset ovat eläkkeensä ansainneet

Antti Roine

Julkisuudessa on esitetty väitteitä, joiden mukaan eläkeläiset elävät nykyisten aktiivikansalaisten siivellä. Tällaisten väitteiden esittäjät paljastavat täydellisen tietämättömyytensä historiallisista faktoista ja matematiikasta.

Nykyiset eläkeläiset ja menneet sukupolvet ovat yhteiskuntamme rakentaneet. Nykynuoriso ei osaa kuvitella elämää 50-100 vuotta sitten. Faktat selviävät esimerkiksi vanhoista sukukirjoista.

Ennen kuoltiin nuorena isorokkoon, tubiin ja moniin tavallisiin bakteeritulehduksiin. Asunnot olivat pieniä ja kylmiä, eikä elämää helpottavia koneita, saati elektroniikkaa, juuri ollut.

Työelämässä suurin osa töistä oli fyysistä raatamista. Maatilat olivat suurin työllistäjä. Katovuosina pääosa väestöstä kärsi vilua ja nälkää. Köyhillä ei ollut mitään mahdollisuutta kouluttaa lapsiaan.

Vanhoista suomalaisista elokuvista selviää vain osa totuutta, koska niissä yleensä kuvataan hyväosaisten elämää. Nykyään keskituloiset elävät parempaa elämää kuin kuninkaat sata vuotta sitten.

Nyt eläkkeellä olevat henkilöt nostivat Suomen sodan raunioista kukoistavaksi teollisuusmaaksi, jossa ihmisillä on tasa-arvo ja sananvapaus.

K eskituloiset elävät parempaa nyt elämää kuin kuninkaat sata vuotta sitten.

Monissa muissa valtioissa, joista nuoret miehet nyt tulevat pakolaisina nauttimaan yhteiskuntamme palveluista, ei tällaisia viisaita yhteiskunnan rakentajia ole löytynyt, vaan energia on tuhlattu sisällissotiin ja korruptioon.

Suomessa keskimääräinen työuran pituus on vähän alle 40 vuotta ja keskipalkka 3 500 euroa kuussa.

Työeläkevakuutusta maksetaan palkasta 250 euroa kuukaudessa, lisäksi työnantaja maksaa 604 euroa, eli yhteensä 854 euroa kuukaudessa. Työeläkeyhtiöt sijoittavat nämä rahat mm. osakkeisiin. Osakkeiden keskituotto on ollut noin seitsemän prosenttia vuodessa ja inflaatio noin 2,8 prosenttia vuodessa viimeisen 40 vuoden aikana.

Näiden tietojen avulla voidaan helposti laskea, että 40 vuodessa eläkeyhtiön kassasta pitäisi löytyä varallisuutta noin miljoona euroa, kun henkilö siirtyy eläkkeelle.

Miesten keski-ikä on 77 ja naisten 85 vuotta, jolloin eläkeyhtiöllä pitäisi olla varaa maksaa miehille eläkettä 7 400 euroa ja naisille 4 420 euroa kuukaudessa.

Ikävä kyllä Suomen työeläkejärjestelmässä on paha valuvika: vain 16,7 prosentiia työeläkevakuutusmaksuista rahastoidaan, kun rahastoitavan osuuden tulisi olla ainakin puolet.

Nykyisiä eläkemaksujen maksajia ja eläkeläisiä on turha syyllistää järjestelmän ongelmista, koska todellisia syyllisiä ovat ne, jotka eivät korjaa tätä kädestä suuhun eläkejärjestelmää, jossa vakuutusmaksut kuluvat suoraan eläkkeiden maksamiseen.

Erittäin huolestuttavaa myös on, että muutamat poliitikot himoitsevat nykyisten alimitoitettujen työeläkerahastojen käyttöä yhteiskunnan juokseviin kuluihin.

Käytännössä tämä tarkoittaisi sitä, että eläkkeitä jouduttaisiin pienentämään tai maksuja entisestään nostamaan. Jo nyt suomalaiset maksavat älyttömän suuria eläkemaksuja ja saavat vastineeksi pienen eläkkeen.

Suomalaisten liian pieni syntyvyys on kuitenkin suurin ongelma, koska uusia haasteita tulee kiihtyvään tahtiin ja näiden ratkaisemiseen tarvitaan nuoria innokkaita ihmisiä.

Vapaaehtoisen lapsettomuuden perusteluja ovat mm. ilmastoteko, väestöräjähdys, huono yhteiskunta – vaikka kyse voi olla myös itsekkyydestä, sillä köyhissä yhteiskunnissa lapsia tehdään yleensä eniten.

Tätä tahtia aasialaiset ja afrikkalaiset tulevat jyräämään länsimaiset yhteiskunnat, ellei kantaväestö aktivoidu lapsitalkoisiin.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kahdesti päivässä arkisin ja kerran päivässä viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut