Pääkirjoitus: Identiteettikriisiä poteva kokoomus etsii linjaansa

Elina Lepomäen lupautuminen kuntavaaleihin paikkaa vahinkoa, joka kokoomukselle aiheutui Kirsi Pihan peruttua pormestariehdokkuutensa Helsingissä. Hannu Rainamo / Lehtikuva

Lähestyvissä kuntavaaleissa kärkipaikkaansa puolustava kokoomus onnistui viikonloppuna nousemaan politiikan kuumimmaksi puheenaiheeksi, mutta tavalla, joka ei ollut omiaan herättämään riemua puolueen riveissä.

Johtoporras Petteri Orpoa myöten yllättyi, kun Helsingin pormestariehdokkaaksi jo valittu Kirsi Piha ilmoitti luopuvansa leikistä. Piha tyytyi taustoittamaan päätöstään niin niukasti, että hänen perimmäisiä vaikuttimiaan jouduttiin arvailemaan.

Suosituimmaksi nousi teoria, jonka mukaan politiikkaan palannut Piha olisi saanut nopeasti tarpeekseen rankasta arvostelusta, jota kokoomuksen oikean laidan helsinkiläispoliitikot olivat kohdistaneet häneen sosiaalisessa mediassa. Mahdollisena pidettiin sitäkin, että Piha olisi odottanut kärhämässä näkyvää apua kokoomuksen johdolta ja jäätyään sitä vaille tehnyt oman johtopäätöksensä.

Pormestariehdokas voi tulla Helsingin ulkopuoleltakin, katsoo Helsingin kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtaja – Kirsi Pihan korvaajan etsinnällä kova kiire, ehdokasasettelu päättyy reilun viikon päästä

Hetken jo katastrofia kokoomukselle ennustanut tilanne sai valoisamman käänteen, kun puolueen varapuheenjohtaja Elina Lepomäki lupautui vastoin aiempaa päätöstään ehdolle Helsinkiin. Samalla hän esitti pormestariehdokkaaksi kansanedustaja Juhana Vartiaista, joka ei aikaillut ilmaistakseen kiinnostuksensa tarjousta kohtaan.

Lepomäki voi pelastaa kokoomuksen kuntavaalituloksen pääkaupungissa. Hän on yhtenä suosituimmista kokoomuspoliitikoista vahva ehdokas jopa Orpon manttelinperijäksi. Vartiaisen suosio ei ole yhtä korkealla tasolla, mutta Lepomäen tuki vahvistanee hänen mahdollisuuksiaan pormestaripelissä.

Identiteettikriisissä on usein parasta pyrkiä olemaan oma itsensä.

Lepomäkeä ja Vartiaista yhdistää, että kummankin vahvinta osaamisaluetta on talouspolitiikka. Parivaljakon edustama talouslinja voi tarjota arvoliberaaleihin ja konservatiiveihin jakautuneelle kokoomukselle ulospääsyn identiteettikriisistä, jossa puolue on kärvistellyt jouduttuaan pitkästä aikaa oppositioon. Siellä kokoomus on pudonnut punavihreän hallituspohjan ja perussuomalaisten väliin, eikä se ole osannut päättää, kumpia sen kannattaisi haastaa väkevämmin parantaakseen notkahtanutta kannatustaan.

Identiteettikriisissä on usein parasta pyrkiä olemaan oma itsensä. Kokoomus on aina ollut omimmillaan puolustaessaan tarkkaa talouspolitiikkaa ja veronkevennyksiä, ja samoilla teemoilla puolue on hankkinut parhaat menestyksensä. Lepomäki ja Vartiainen ovat tämän linjan näkyvimpiä puoltajia, joten heidän viitoittamallaan tiellä kokoomus voisi onnistua löytämään oman vanhan itsensä ja palauttamaan kannatuksensa tasolle, jolla se voisi vakavasti puolustaa asemiaan tulevissa vaaleissa.

Siirry vaalien tulospalveluun

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kahdesti päivässä arkisin ja kerran päivässä viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut