Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Ehdokkaalta | Hyvinvointi pannukakuksi koronatoimenpiteillä

Flatten the Curve -slogan toteutuu "flatten the future, economy and education" -muodossa.

WHO:n mukaan koronaan sairastuvan alle 70-vuotiaan riski kuolla koronaan on noin 0,05 prosenttia.

USA:n noin 74 miljoonasta alaikäisestä yhteensä 204 on kuollut koronaan pandemian alettua. Vertailun vuoksi senikäisten tapaturmaisia kuolemia on yli 50-, itsemurhia 5-, yliannostuskuolemia 4-kertaisesti ja kroonisiin alahengitystietulehduksiinkin kuolee lähes puolet useampi.

Ja Suomessa silti suljetaan taas peruskouluja. Päättäjille tiedoksi: Kouluissa opiskelee lapsia, joiden oikeudet ovat kyseessä, ja henkilöstökin on alle 70-vuotiaita.

Koulunkäynti on ratkaiseva lapsen hyvinvointiin vaikuttava tekijä, ja oppilaan tulee saada opiskella valvotusti.

On tärkeää pitää parhaimmat koronavarotoimet: käsienpesut, etäisyydet, sairastuneen karanteeni, hengityssuojainsuositus ja rokoteohjelma. Mutta miksi altistuneen, mutta terveen lapsen koulunkäynti estetään yhä – saati kaikkien lasten? Lapsi tartuttaa eteenpäin vain noin puolet aikuiseen verrattuna ja erittäin harva lapsi kuolee.

"Lockdowniin" siirtymisen hyöty ei ole missään suhteessa haittoihin eikä taudin vakavuuteen. Esimerkiksi (monen taudinaiheuttajan aiheuttamiin ja tarttuviin) alempien hengitysteiden tulehduksiin kuolee 2–3 ja ripuliin noin 2 miljoonaa vuosittain. Koronakuolemat miljoonaa asukasta kohden ovat olleet maltilliset maansa auki pitäneiden Valko-Venäjän (210) ja Ruotsin (1 270) kohdalla verrattuina maansa sulkeneisiin Britanniaan (1 800) ja Belgiaan (1 910).

Virusmuutokset valtaavat otsikot ja koronatoimenpiteet alkavat alusta. Minkään viruksen perimää ei avata ja uudelleenavata sillä tahdilla kuin koronaviruksen. SARS-CoV-2 on kiertänyt miljoonien ihmisten kautta jo noin 15 kuukauden ajan, joten se muuttuu väistämättä. Alati muuttuvan virusperimän vuoksi esimerkiksi HIV-rokote ei valmistu ja uudenlainen influenssa kiertää planeetan taas vuoden päästä tappaen WHO:n mukaan 290 000–650 000 joka vuosi. Sama voi käydä koronavirukselle

Jos kuolemien estäminen olisi päätavoite, koronabiljoonat osoitettaisiin ihan muualle sekä Suomessa että maailmalla. Esimerkiksi yhden kirurgisen kertakäyttömaskin hinnallakin valmistaa lähes kaksi poliorokotetta. Talous vai terveys -vastakkainasettelu on naiivi, koska esimerkiksi massatyöttömyys ja siitä väistämättä seuraavat terveydenhoidon leikkaukset lisäävät myös kuolemia.

YK varoittaa koronatoimenpiteiden tuplaavan akuutin nälkäkuoleman riskistä kärsivien määrän 270 miljoonaan. Kuinkahan moni nälkäkuolemista tilastoidaan koronakuolemina?

Kuntavaaliehdokas (kd.).