Ehdokkaalta: (Hyvää) kriisiä ei pidä haaskata

Riitta Lalla

Tulevaisuus tarvitsee sekä vuoropuhelua että luottamusta, yhteistyön sidosainetta. Meillä ei ole varaa olla ymmärtämättä sitä maailmaa, jossa nykyiset lapset ja nuoret kasvavat. Vanhemmalla polvella on kokemusta, mutta nuorilla on erilaista tietoa ja näkemystä – he ovat kasvaneet internetin aikakaudella ja heijastavat 2000-lukua – ja tulevaisuuttaan.

Pandemian myötä muutosten nopeus kasvaa päivä päivältä, ja tulevaisuuden muutokset ovat jo nyt täysin erilaisia kuin ne lähimenneisyydessä olivat. Maailma, jossa isovanhempamme ja heidän vanhempansa elivät, oli hyvin erilainen nykyisyyteen verrattuna. He auttoivat seuraavaa sukupolvea ponnistamaan paremmista lähtökohdista kuin he itse saivat.

Nyt tilanne on toinen. Olemme kuluttaneet luonnonvaroja yli kestokyvyn ja luoneet globaaleja haasteita seuraavien sukupolvien niskoille.

Sanapari ”uusi normaali” on tullut normaaliin puhekieleemme. Sen alkuosa paljastaa ihmisten ymmärtävän asioiden muuttuneen radikaalisti ja että jotakin uutta on tuloillaan. Sanaparin jälkiosa viittaa entiseen, turvalliseen arkeen, johon olisi helppoa palata, arkeen, jota vietettiin ilmastolle ja elonkehälle tuhoisan kuluttamisen merkeissä.

Nyt jo vuoden riehunut koronapandemia on ratkaisevasti mullistanut maailmaamme ja maailmankuvaamme. Totuttu arki on kadonnut, rajat sulkeutuneet, paljon surua ja ahdistusta on koettu.

Vuorovaikutuksen ja -puhelun rajaaminen persoonattomaksi etäkokoustamiseksi on jättänyt monet uudet ideat ja yhteisesti jaetut käsitykset syntymättä sekä kansallisesti että kansainvälisesti. Yhteistyön sidosaine, luottamuskin, tuntuu kadonneen. Koronapandemia on muuttanut meitä sekä ihmisinä että yhteiskuntina.

Sosiaalinen etäisyys, maskisuositukset ja muut rajoitukset poistuvat aikanaan, kunhan mahdollisimman moni on saanut turvallisen rokotteen. Pandemian haltuun saaminen saattaa tarjota houkutuksen palata vanhoihin, totuttuihin tapoihin, siihen vanhaan, turvalliseen, ”normaaliin”.

Emme silti voi ryhtyä lepäämään laakereillamme, sillä uudet haasteet ja virukset odottavat nurkan takana. ”Hyvää” kriisiä ei kuitenkaan sovi heittää romukoppaan, vaan kääntää asiat positiivisiksi.

Pandemia on tuonut poikkeuksellisen dynaamisia muutoksia keskuuteemme. Teknologinen ja kulttuurinen murros on haastanut totutut toimintatavat, ja pandemia on tuonut myös paljon hyvää keskuuteemme. Se on tarjonnut ihmisille mahdollisuuden pohtia elämänarvojaan ja valintojaan täysin uudella tavalla, kestävämpään suuntaan.

Nyt vain haasteenamme on siirtyä pysyvästi kestävälle polulle. Emme voi enää syrjäyttää ja tuhota luontoa tavalla, joka uhkaa koko olemassaolomme perustaa.

Enää ei riitä, että tuotamme vaurautta ja hyvinvointia kestävämmin lopettamalla luononvaroja kuluttavan elämäntavan, vaan meidän tulee viimeistään tänään jakaa hyvinvointia ja taloudellista vaurautta viisaammin ja oikeudenmukaisemmin ja saada eriarvoistumisen kuilua pienennettyä. Jokaisella meistä on oikeus hyvinvointiin. Kuntien ja kaupunkien päättäjät ovat paljon vartijoina saadakseen orastavan muutosliikevoiman kestävälle pohjalle.

Kuntavaaliehdokas (vihr.), Asikkala.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.