Lukijalta: Isännöintialan suurin ongelma on henkilöiden osaamattomuus

Kenneth Stenbäck

Kiinteistöneuvos Harri Seppä kutsuu Etelä-Suomen Sanomien yleisönosastokirjoituksessaan 24.2.2021 Kilpailu- ja kuluttajaviraston (KKV) eräisiin isännöintialan toimijoihin kohdistamaa tutkintaa ”surkuhupaisaksi prosessiksi”. Yllättävä toteamus itsekin isännöintitoimintaa harjoittaneelta.

Olen lukenut KKV:n seurantamaksuesityksen, ja sen perusteella surkuhupaisaa ei ole viraston toiminta, vaan nämä tietyt suuremmat ja pienemmät Isännöintiliittoon kuuluvat isännöintialan suhmuroijat.

En itse ole kilpailuoikeuden erikoisosaaja, mutta tiedän ainakin sen, että se, mitä nämä veijarit ovat tehneet, on yksiselitteisesti vastoin kilpailulainsäädännön perusperiaatteita.

Kuten KKV:kin toteaa, on hintatietojen vaihtamisen ja hintojen koordinoinnin kielto kilpailevien yritysten kesken kilpailuoikeuden keskeisiä periaatteita, ja se on ollut sitä pitkään. Jos nämä ”toiveajattelijat” eivät ole tätä tienneet, ovat he kyllä aivan väärissä tehtävissä.

Jos markkinaoikeus vahvistaa KKV:n esittämät seuraamusmaksut, käy näille veijareille ja heidän yrityksilleen niin kuin elämässä monesti käy – ensisijaisesti rangaistaan tyhmyydestä.

Isännöintialan maineesta ja alan toimijoihin kohdistuvasta ”murhaavasta kritiikistä” on tosiaan syytä olla huolissaan. Parhaiten mainetta kohennetaan omalla toiminnalla.

Liian monessa taloyhtiössä isännöitsijä valitaan kilpailutuksessa pelkästään hinnan perusteella.

Tiedän, että isännöintitoiminnan saaminen yritystaloudellisesti kannattavaksi ei ole helppoa. Liian monessa taloyhtiössä isännöitsijä valitaan kilpailutuksessa pelkästään hinnan perusteella.

Toimin itse kahdessa taloyhtiössä hallituksen puheenjohtajana, ja molemmissa yhtiöissä on todella ammattitaitoiset Isännöintiliittoon kuulumattomat isännöitsijät. Molempien taustayhtiöt näyttävät myös tekevän ihan kelpo tulosta kohtuullisilla ja läpinäkyvillä veloituksilla. Pointti kuitenkin heidän kohdallaan on, että he osaavat työnsä ja osaavat myös toimia ihmisten kanssa.

Olen myös ammatissani toiminut paljon taloyhtiöiden ja muiden kiinteistöalan toimijoiden kanssa, ja tämän ammatillisen kokemukseni perusteella pidän isännöintialan suurimpana ongelmana henkilöiden osaamisen tasoa.

Alalla on kyllä hyviä osaajia, mutta osaamattomien osuus on käsittämättömän suuri sekä suuremmissa että pienemmissä firmoissa. Laskuttaa osataan – välillä kohtuuttomastikin – mutta muu on sitten vähän niin ja näin.

Asiakkaiden pitää tietenkin osata vaatia laadukasta palvelua, mutta sekään ei monesti auta, jos ja kun todellisia osaajia ei riitä kaikkiin taloyhtiöihin.

Kirjoittaja on varatuomari.

Taloyhtiöitä kehotetaan odottamaan tuomioistuimen ratkaisua isännöintikartellista

Kuluttajaliitto kehottaa kilpailuttamaan isännöintipalvelut: "Hyvä vastalääke kohoaville hinnoille"

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut