Lukijalta | Formiaatin käyttöturva-asiat lienevät kunnossa?

Lahdessa ruiskutetaan pyöräilyteille noin 20 kilometrin matkalle talvisin kemiallista formiaattia, jolla pyritään pitämään reitit ajokelpoisina. Tietääkseni aineen käyttö aloitettiin tänä talvena.

Suomessa toimii Tukes eli Turvallisuus- ja kemikaalivirasto. Vastaavia virastoja ei ole jokaisessa EU-maassa. Mikäli jonkun tuotteen valmistuksessa käytetään kemikaaleja ja tuote tuodaan Suomen markkinoille, on siitä tehtävä aina EU:ssa lainmukainen käyttöturvallisuustiedote (KTT) Tukesille. Tuo koskee tietenkin myös kotimaisia valmistajia.

Tukes tutkii tiedot ja ilmoittaa, onko kyseisessä tapauksessa seos ihmisille, eläimille tai ympäristölle vaarallinen.

Virallisesti käyttöturvallisuustiedote on lakisääteinen asiakirja, jolla välitetään tietoa aineen tai seoksen ominaisuuksista, riskeistä sekä turvallisesta käytöstä teollisuudessa tai ammatissa. Käyttöturvallisuustiedotteesta säädetään EU:n Reach-asetuksessa.

Kemikaalin valmistajan, maahantuojan tai jakelijan on laadittava ammattikäyttöön tarkoitetusta kemikaalista käyttöturvallisuustiedote ja toimitettava se kemikaalin vastaanottajalle. Lisäksi työnantajan on taattava, että työntekijöillä on saatavilla käyttöturvallisuustiedotetta vastaavat tiedot kemikaaleista, joita työntekijät käyttävät tai joille työssään altistuvat.

Lahden kaupunki, nuo velvoitteet kemikaalin toimittajan toimesta lienee hoidettu asianmukaisesti?

Tukes ilmoittaa, onko seos ihmisille, eläimille tai ympäristölle vaarallinen.

Lahdessa on perusteltua harkita uudelleen pääpyöräteiden liukkaudentorjunta – formiaatista koituu välittömiä haittoja väylien käyttäjille

Lahti sai jättisumman valtiontukea pyöräliikenteen kehittämiseen – hanke toteuttaa pyöräilyn pääreitin Ahtialantielle

Lahden luksuspyörätie oli lupausten vastaisesti liukas

Miksi Lahden pyöräilybaanaa sulatetaan formiaatilla?

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä arkisin ja viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut