Lukijalta: Toimiiko uusi sote todella hyvin Päijät-Hämeessä? Valtakunnallinen sote-uudistus olisi tarvittu kauan sitten, toivottavasti se onnistuu paremmin

Anneli Hörburger

Viittaan 24.2.2021 Etelä-Suomen Sanomien mielipidesivulla olleeseen Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän toimitusjohtajan Marina Erholan ja Lahden kaupunginjohtajan Pekka Timosen kirjoitukseen ja kysyn, toimiiko uusi sote todellakin hyvin Päijät-Hämeessä?

Erholan ja Timosen tekstissä sanotaan: ”Päijät-Hämeessä maakunnallinen sote-yhtymä on kiistatta yhdenvertaistanut sote-palvelujen saatavuutta ja kaventanut terveys- ja hyvinvointieroja.”

Yhdenvertaistamisen on todettava valitettavasti Hollolassa johtaneen huomattavaan huononemiseen niin terveyden-, hammas- kuin vanhustenhoito- ja laboratoriopalveluissa.

Minulla on mustaa valkoisella, että ”Salpakankaan terveysasemalta PHHYKY:n linjauksen mukaisesti vähennettiin 11 hoitajien ajanvarauspuhelinlinjaa kahdeksi toukokuussa 2018”. Sen huomaa varatessaan aikaa terveysasemalle, kun pääsee vain puhelinvastaajaan.

Omahoitaja tuskin soittaa takaisin ja asiakas saa odottaa kiltisti kotona puhelimen ääressä loppupäivän, ehkä seuraavankin, ellei halua selitellä vaivojaan kaupan kassajonossa tai vastaavassa. Takaisinsoitto tehdään kahdesti; ellet silloin vastaa, aloitat kaiken alusta.

Monikohan salpakankaalainen on huomannut Päijät-Soten nettisivuilta pikkuruisen linkin takaa, että toinen edellä mainituista puhelinnumeroistakin lakkaa toimimasta 1.3.2021 alkaen? Muualla en ole tietoa nähnyt.

Monikohan on huomannut Päijät-Soten nettisivuilta pikkuruisen linkin takaa, että toinen noista puhelinnumeroistakin lakkaa toimimasta 1.3.2021 alkaen?

Yli 70-vuotiaiden koronarokotuskirjeitä ei Salpakankaalla ole saatu, vaikka niiden piti tulla viikolla 5. Nyt alkaa viikko 8. No, nehän ovatkin jo vanhentuneet. Kun lähetin asiasta palautetta, sain vastaukseksi kiitoksen kera tekstin:

”Voin luvata, että täällä viestintäyksikössä teemme varmasti kaikkemme, että tieto olisi oikeaa, se tavoittaisi ja kaikki halukkaat pääsisivät oikea-aikaisesti rokotettaviksi. Ajantasaisimmat tiedot ovat aina luettavissa verkkosivuiltamme, joita päivitämme joka päivä.”

Niinpä niin, kuinka moni käy päivittäin Päijät-Soten verkkosivuja lukemassa? Varsinkaan kaikilla vanhuksilla ei ole edes tietokonetta. Meillä on muutakin tekemistä, vaikka korona-aikana ei juuri saisikaan käydä kuin ulkoilemassa.

Näyttää lisäksi siltä, että Harjun terveyden perustamisen seurauksena lääkäritkin vähenevät, joten herää kysymys, mihin käytetään Salpakankaalle parhaillaan rakennettavaa terveyskeskusrakennusta? Vai saisimmekohan sen ansiosta tänne hyviä erikoistuvia lääkäreitä?

Päijät-Hämeen keskussairaalassa koen saaneeni todella hyvää hoitoa, kunhan olen onnistunut saamaan lähetteen sinne. Kun erikoissairaanhoidosta sitten on palautettu terveyskeskukseen kontrolleja varten, on täällä helposti todettu, että "sinähän olet sen ja sen poliklinikan hoidossa”, ja oltu hämmästyneitä, miksi on ohjattu omaan terveyskeskukseen jatkohoitoon. Työnjako ei liene ihan selvää.

Mielestäni valtakunnallinen sote-uudistus olisi tarvittu kauan sitten. Toivottavasti se onnistuu paremmin.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut