Ehdokkaalta: Nuoret voivat huonommin kuin koskaan

Jasmin Tuomi

Helsingin Sanomat uutisoi tiistaina (16.2.) Nuorisobarometrin uusimmista tuloksista. Ne kertovat, että nuoret voivat nyt huonommin kuin koskaan aikaisemmin mittauksen historiassa. Tyytyväisyys omaan elämään oli laskenut jopa puolikkaalla kouluarvosanalla korona-ajan ensimmäisen puolen vuoden aikana.

Iso osa korona-ajan rajoituksista on kohdistunut juuri nuoriin. On jouduttu etäopetukseen, harrastustoiminta on lakkautunut, kavereita ei suositella näkemään ja sukupolvikokemukset kuten ylioppilasjuhlat jäivät kokematta.

Toki monet rajoituksista ja suosituksista koskevat myös aikuisia, mutta nuoren elämässä jo puoli vuotta tuntuu pitkältä, saatikka ainaisesti jatkuva korona-aika. Tähän kun lisätään jo ennen korona olleet ongelmat kuten mielenterveysongelmat, yksinäisyys ja stressi, ei ole ihmekään, ettei nuoria jaksa hymyilyttää. Eikä tarvitse hymyillä.

Nyt riittää, että selviää. Riittää, että pääsee päivästä toiseen. Riittää, että saa ihan pakolliset asiat tehtyä, extraa sitten vain, jos omat voimavarat riittävät. Me elämme keskellä pandemiaa, ja se saa näkyä omassa jaksamisessa, ihan jokaisen jaksamisessa.

Tämä ei kuitenkaan tarkoita, ettei nuorten voinnille tarvitsisi tehdä mitään. Nuoria pitää tukea. Tukea jaksamaan. Tukea mielenterveyden kanssa. Tukea pandemian yli.

Järjestetään jokaiselle mahdollisuus käydä keskustelemassa ammattilaisen kanssa omasta voinnista. Annetaan mahdollisuus sairauslomaan jokaiselle, jonka jaksaminen sitä vaatii. Ollaan helliä toisiamme kohtaan.

Me elämme keskellä pandemiaa, ja se saa näkyä omassa jaksamisessa, jokaisen jaksamisessa.

Korona-ajan rajoitukset eivät ole ikuisia, mutta niistä johtuva huono olo voi jättää jälkensä. Erityisesti, jos sitä ei pääse ajoissa hoitamaan. Muistetaan tämä, kun mietitään mistä rajoitetaan tai leikataan.

Kirjoittaja on kuntavaaliehdokas (vihr.) Lahdesta.

Tämä ei kuitenkaan tarkoita, ettei nuorten voinnille tarvitsisi tehdä mitään. Nuoria pitää tukea.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kahdesti päivässä arkisin ja kerran päivässä viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut