Ehdokkaalta: Palvelusetelit eivät kohenna työn tuottavuutta

Veikko Nurminen

Suomen asemaa Pohjoismaana on kyseenalaistettu muutamin argumentein. Työn tuottavuus on ollut Suomessa olematonta viimeisen reilun kymmenen vuoden ajan. Työllisyysaste on vertailumaita huomattavasti alhaisempi, investoinnit junnaavat matalalla.

Merkille pantavaa on se, että nämä samat ongelmat, joilla kuvattiin valtion talouden tilaa, pätevät myös yksi yhteen Lahteenkin. Varsinkin työntuottavuus on meilläkin olematon, työllisyysaste on vielä valtiotakin heikompi, investoinnit suunnataan uutta kehätietä lukuun ottamatta kaikkialle muualle kuin kohteisiin, joihin luotaisiin yrittäjämyönteisiä kaavoitustoimia.

Lahdessa arvostellaan väärin perustein kaupungin kieltämättä surkeaa sosiaali- ja terveyspalvejujen tuottamista ja unohdetaan se, että mainittuja palveluja tuottavat pitkälti yksityiset toimijat.

Lahtea pitää arvostella sen kunnallisvaltuutettujen kautta. Heidän tahdostaan on kaupunkiimme luotu 60 eri osakeyhtiön rypäs, joka tuottaa ne palvelut, joita me kaupunkilaiset aivan oikein arvostelemme. Näistä 60 yhtiöstä muodustuu Lahden Konserni ja sitä pitää syyttää näistä palvelujen laadusta ja hinnasta.

Tämä vaikuttaa työn tuottavuuteen. Meillä on sellainen vääristynyt mielikuva, että mainitut soteongelmat johtuvat liiallisesta julkisen puolen osuudesta tuottamisessa.

Juuri nämä yhteiskunnan tarvitsemat palvelut, jotka aiemmin, ennen Sipilää kuuluivat yhdelle ja samalle, siis palvelujen järjestäminen ja tuottaminen, olivat jukisen puolen toimia, erotetiin. Sipilä avasi ohituskaistan yksityisille palvelujen tuottajille julkisiin verovaroihin, tuli palkkatuet ja palvelusetelit.

Nämä muutokset pudottivat työn tuottavuuden ESS 9.2. lainaten olemattomaksi. Nyt näyttää siltä, että julkinen puoli ottaa vastuun näistä palveluista.

Ei palveluseteli, mikä annetaan kokonaisuudessaan työnantajajalle, ei siis työntekijälle, lisää millään tavoin työn tuottavuutta, eikä liioin jopa yhdeksän (9) euron päiväpalkka. Tämä palvelusetelistä säästynyt summa on hyvä lähtökohta kunnan omalle työntekijälle ja loppuu tämä yksityisen puolen keinottelu näillä puolen vuoden työntekijöiden vaihteluilla

Kirjoittaja on perussuomalaisten kuntavaaliehdokas Lahdesta.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut