Pääkirjoitus: Pikku-Veskun puistosta voidaan tehdä entistäkin upeampi, yhdistysten muistutukset kuulostavat Mielensäpahoittaja-hahmon änkyröinniltä

Pikku-Vesijärven puistossa harrastetaan liikuntaa ympäri vuoden. Luistelijoita lammen jäällä tammikuussa 2016. Katja Luoma

Pikku-Vesijärven puistoon Lahden ympäristöpääkaupunkivuoden kunniaksi rakennettu Elämysten puisto sai tammikuussa suuren suosion. Valo- ja äänitaidetta ihastelemaan saapui ihmisiä niin sankoin joukoin, että koronarajoituksiin nähden kävijöitä saattoi olla ajoittain liikaakin.

Elämysten puisto osoitti, että Pikku-Veskusta on mahdollista tehdä nykyistäkin houkuttelevampi ja viihtyisämpi paikka. Alueella on edellytyksiä Launeen perhepuiston kaltaiseksi kohteeksi, joka vetää kävijöitä Lahden ulkopuoleltakin.

Perinteikkään, noin 60 vuotta sitten perustetun puiston arjen ei tietenkään tarvitse olla värivalojen ilotulitusta. Puiston houkuttelevuutta voidaan parantaa pienehköilläkin parannuksilla ja alueen historiaa kunnioittaen.

Teknisessä ja ympäristölautakunnassa viime viikolla hyväksytty yleissuunnitelma tuo toteutuessaan Pikku-Veskun alueelle monenlaista uutta tekemistä etenkin lapsiperheille ja kaiken ikäisille liikunnan harrastajille.

Uutuuksina puistoon tulisivat esimerkiksi Kariniemenmäen rinteeseen rakennettava lasten seikkailurata, iso oleskelulaituri sekä pieneen lampeen sijoitettava vetolossi. Lisäksi puistoon tuotaisiin uusia kuntoiluvälineitä.

Yleissuunnitelman toteuttaminen maksaisi arviolta miljoona euroa, mistä huomattava osa on käytettäisiin hiekkapintaisen parkkialueen uudistamisen. Muutostyöt jaettaisiin usealle vuodelle.

Puiston houkuttelevuutta voidaan parantaa.

Lautakunnassa Pikku-Vesijärven alueelle laadittuja suunnitelmia kiiteltiin, mutta kuten kaupunkisuunnittelussa yleensä, kritiikiltäkään ei vältytty.

Salpausselän luonnonystävät katsoi muistutuksessaan, että toiminnallisten elementtien lisääminen olisi ristiriidassa puiston maisema- ja kulttuuriarvojen kanssa.

Luonnonystävät kysyy, mihin iäkkäät lahtelaiset tai pikkulapsiperheet voivat mennä oleskelemaan, jos yleissuunnitelman mukaiset toimenpiteet tehdään. ”Jos veden äärellä on liikaa aktiviteetteja, niiden aiheuttama ääni kantautuu vettä pitkin ja voimistuu, yhdistys toteaa.

Kariniemi-seura puolestaan katsoo, ettei puistoon pidä laittaa käsin vedettävää lossia, juoksu­ratoja tai liikuntavälineitä.

Muistutukset eivät saaneet lautakunnalta vastakaikua eikä ihme. Jos näyttelijä Heikki Kinnunen pantaisiin lukemaan muistutustekstejä ääneen, ne kuulostaisivat Tuomas Kyrön suositun Mielensäpahoittaja-hahmon änkyröinniltä.

On vaikea uskoa, että enemmistö Kariniemen alueen asukkaista vastustaisi pienen lossilautan rakentamista. Puiston kehittäminen palvelee yhtä lailla heitä kuin valtaosaa kaiken ikäisistä lahtelaisista.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.