Pääkirjoitus: Suomi kulkee kohti sulkua

Hallituksen ilmoituksen mukaan ravintolat voidaan pakottaa kiinni määräajaksi maaliskuussa koronapandemian hillitsemiseksi. Juha Peurala

Vaikeammaksi muuttuva koronavirusepidemia pakotti eilen hallituksen tiukentamaan tähänastisia suosituksia ja viranomaistoimia. Hallituksen oman kielenkäytön mukaan koronaepidemian torjunnassa siirrytään tasolle kaksi eli epidemian leviämisvaiheen tasolle. Uusien rajoitusten käyttöönottoa suositellaan myös Päijät-Hämeeseen.

Uudet rajoitukset ovat etenkin kansainvälisesti vertailleen edelleen maltillisia: aiempien rajoitusten lisäksi kokoontumisrajoituksia tiukennetaan, yli kuuden hengen yksityistilaisuuksia kehotetaan välttämään, viranomaistoimintaa karanteenien ja eristysten toteuttamisessa tiukennetaan.

Suomessa ei siis edelleenkään oteta käyttöön esimerkiksi rajoituksia ulkona liikkumiseen. Suomalaisten elämää rajoitetaan suhteellisen vähän, vaikka koronaviruksen uudet muunnokset mahdollisesti uhkaavat sairaanhoitojärjestelmän kantokykyä.

Hallitus otti esiin mahdollisuuden myös poikkeusolojen toteamisesta. Huolellinen sanavalinta kätkee taakseen haluttomuuden ottaa käyttöön valmiuslaki, jonka nojalla viime keväänä koronaepidemian poikkeusoloista annettiin määräyksiä.

Varovaisuus on ymmärrettävää, kun ottaa huomioon valmiuslain käyttöönotosta tuolloin käydyn keskustelun ja ylipäänsä sen, millaisiin oloihin valmiuslait on tarkoitettu.

Mitä useammin valmiuslakia käytetään, sitä helpommaksi sen käyttäminen muuttuu. Hallituksen ei pidä joutua tilanteeseen, jossa jo normaaliksi olotilaksi muodostuneen epidemian vaatimat toimet voidaan toteuttaa vain poikkeuslainsäädännöllä. Valmiuslaki on syytä pitää poikkeuksellisten kriisiaikojen työkaluna.

Suomalaisten elämää rajoitetaan suhteellisen vähän.

Ensi viikolla mahdollisesti toteutuva poikkeusolojen toteaminen antaa hallitukselle valtuudet toteuttaa sen eilen esittelemät sulkutoimet, esimerkiksi ravintoloiden sulkemisen määräajaksi maaliskuussa.

Ravintoloiden sulkemista on ollut syytä odottaa. Merkittävä osa uusista tartuntaryppäistä on tullut vastuuttoman ravintolakäytöksen seurauksena, ja kontrasti esimerkiksi avoinna olevien anniskeluravintoloiden ja lasten suljettujen harrastusmahdollisuuksien välillä on kasvanut julkisuudessa kestämättömäksi – hyvin tai huonoin perustein.

On kuitenkin syytä tiedostaa ravintola-alan ja alan työntekijöiden ahdinko sekä sulun jyrkkyys. Hallitus antoi lupauksen lievittää sitä korvaamalla sulusta aiheutuvia vahinkoja. Yhteiskunnan myötäelämisen kykyä voidaan osoittaa käyttämällä niitä ravintolapalveluita, jotka käytettävissä ovat.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.