Pääkirjoitus Massarokotuksista tulee vaativa rasti: Nyt kannattaa kartoittaa kaikki keinot, jotta väestö saisi suojan mahdollisimman nopeasti

Viime päivien koronauutisointia ovat hallinneet nousevat tapausmäärät, helposti leviävä muuntovirus ja uudet rajoitukset.

Vähemmälle huomiolle on jäänyt se, että rokotukset etenevät, vaikkakin hitaasti. Toistaiseksi sote-ammattilaisten, iäkkäiden ja riskiryhmäläisten rokotukset ovat sujuneet verkkaisessa tahdissa sitä mukaa, kun rokotteita on saatu.

Maaliskuussa pitäisi Päijät-Hämeessäkin päästä rokottamaan toiseen riskiryhmään kuuluvia. Toukokuussa on laajojen joukkojen eli kaikkien 16 vuotta täyttäneiden vuoro.

Kymmenien tuhansien ihmisten rokottaminen on vaativa operaatio. Rokottamistahdin pitäisi olla huomattavasti nykyistä nopeampi, jotta väestö saataisiin suojattua edes kohtuullisessa ajassa.

Lisäpainetta rokotusten nopeuttamiseen luo paheneva koronatilanne.

Pula hoitajista hankaloittaa myös tilannetta. Monissa sairaanhoitopiireissä on ollut rakenteellinen hoitajapula jo ennen korona-aikaa, ja nyt jopa rokotusten aloittaminen on kärjistänyt tilannetta: esimerkiksi Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä jouduttiin jaksottamaan koronapotilaita hoitavien rokotuksia, jotta henkilöstöä ei joutuisi yhtä aikaa sairauslomalle. Tämä tuli ajankohtaiseksi, kun henkilökuntaa joutui rokotusoireiden vuoksi olemaan tavallista enemmän poissa töistä.

Lisäpainetta luo paheneva koronatilanne .

Tällaisessa tilanteessa tulisi kartoittaa kaikki mahdolliset keinot, jotta laajat massarokotukset aikanaan etenisivät sujuvasti.

Yhteiseen ponnistukseen kannattaa ottaa mukaan myös työterveyshuolto ja yksityiset palveluntuottajat.

Rokottamista ei voi antaa robotin tehtäväksi, mutta robotiikasta ja uusimmasta teknologiasta on taatusti hyötyä rokotustapahtumassa. Tuore uutinen kertoo lahtelaisen terveydenhuollon asiantuntijan Lasse Mäkelän ideasta syntyneestä Rokobotista, jonka avulla rokottamiseen käytetty aika saadaan puolitettua. Mäkelän työnantajan, it-palveluyhtiö CGI:n innovaatiokiihdyttämössä ideasta syntyi ohjelmisto, joka on herättänyt laajaa kiinnostusta Suomessa ja jonkin verran jo ulkomaillakin.

Erittäin houkuttelevaksi Rokobotin tekee se, että sen avulla rokottamiseen ei välttämättä tarvita kuin yksi henkilö, koska kirjaamiseen kuluva aika on saatu minimoitua.

Terveysteknologia on kehittynyt paljon viime vuosina. Toivottavasti pandemia saa entistä useamman teknologiayhtiön innovaattorin kääntämään katseensa niinkin arkiseen tapahtumaan kuin rokottaminen. Kehittämistä on paljon, eikä tämä pandemia jää historian viimeiseksi.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä arkisin ja viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut