Matti Even Esalainen: Ympäristöteot lähtevät omista arkisista toimintatavoistamme

Matti Eve

Taksikuski Rane seisoo Ärrän kassajonossa. Vielä vartti aikaa ja sitten sulkeutuu vetokohde. Ranella on kädessään Forssan iltaravien totolaput.

Hänen edessään pahvilaatikkoa sylissään pitelee tradenomi Miapetra. Tämä on palauttamassa nettiostoksiaan ja samalla noutamassa uusia tilauksia.

Kello käy, kun postikoodeja tarkastellaan. Ranella alkaa nahkatakin alla hiki virrata ja sitten kuin salaman iskusta tulee Ranen vuoro ja ravikupongit sisään.

Rane poistuu kioskista Miapetran perässä. Ulos päästyään Rane pystyy lukemaan leidin ajatukset, kun tämä katsoo kioskin nurkalla olevaa taksimersua. Ilmasta puuttuu vain Miapetran kysymys, milloin vaihdat tuon haisevan dieselin sähköautoon?

Miapetralle netistä ostaminen on arkipäivää. Hän ei juurikaan mieti, ovatko netin kautta tilatut vaatteet ympäristöystävällisempiä kuin kivijalkaliikkeestä ostetut.

Tradenomi Miapetralle netistä ostaminen on trendikästä, edullista ja nopeaa. Kotona vaatteet sovitellaan ja sopimattomat kappaleet laitetaan maksuttomaan paluupostiin.

Tekstiiliteollisuus ja vaatevalmistajat joutuvat nyt pohtimaan erityisen tarkasti kuinka ympäristöystävällistä on materiaalien ja vaatteiden valmistus. Maailmalla tuotetaan vaatekuituja noin 55 miljoonaa tonnia.

Yhden puuvillakilon tuottamiseen tarvitaan noin seitsemän kiloa kemikaaleja ja muita käsittelyaineita. Kuidusta valmiiksi kankaaksi tuottaminen kuluttaa vettä noin 20 tuhatta litraa.

Ilmastovaikutukseltaan juuri tekstiilien valmistuksella on kaikkein suurin vaikutus. Seuraavaksi eniten päästöjä syntyy vaatteiden pesusta.

Nettijätti Zalando postittaa vuosittain noin 120 miljoonaa nettiostosta. Asiakkaiden palautukset ovat yhtiön ilmoituksen mukaan noin 50 prosenttia, eli noin 60 miljoonaa postipakettia palautuu takaisin varastolle. Yhden postilähetyksen hiilidioksidipäästöt ovat keskimäärin reilut kaksi kiloa.

Vaatteita tuotetaan maailmalla vuosittain noin 150 miljardia kappaletta. Arvioidaan, että noin kolmannes niistä jää myymättä.

Suurin osa vaatteista valmistetaan Aasiassa. Sieltä ne lennätetään Eurooppaan nettikaupan varastolle. Nettikauppa pakkaa Miapetran vitosen t-paidat ja lähettää paketin lentokoneella Helsinkiin. Helsingissä kuljetusliike pakkaa ostokset pakun tavaratilaan ja siitä rahtari ajaa laatikot Mukkulan kioskille.

Palautukset kulkevat samaa reittiä takaisin nettikaupan keskusvarastolle Eurooppaan. Mihin nämä palautukset lopulta päätyvät? Monet vaatteista löytävät tiensä johonkin itäeurooppalaisen maan vähittäiskaupan alelaariin tai keskusvaraston krematorioon.

Taksitolpalla ystävämme Rane jännittää itsekseen Forssan ravien tuloksia. Tuskin hänkään pohtii lämpimässä dieselmersussaan, jättääkö hän suuremman vai pienemmän hiilijalanjäljen kuin kioskilta ostoksensa noutanut tradenomi.

Ympäristöteot lähtevät kuitenkin meidän omista arkisista toimintavoistamme.

Kommentoi