Nuoret aikuiset eivät suosittele Lahtea, mutta huonot mielikuvat eivät yllätä

Marjaana Lahola

Kun toisen ihmisen tapaa ensimmäisen kerran, ensivaikutelma syntyy hetkessä. Alle sekunnissa päätellään, millainen tyyppi onkaan kyseessä.

Huonon ensivaikutelman muuttaminen on hankalaa, mutta vielä hankalampaa se voi olla, jos maine on ehtinyt kiiriä edelle jo ennen tapaamista.

Se näkyy myös Lahdessa, jota tuore mainetutkimus ei mairittele. Tutkimuksessa vain joka kymmenes 18–29-vuotias suosittelisi Lahtea opiskelukaupungiksi.

Päällimmäisiä syitä ovat Lahden koettu turvattomuus ja epämukava ilmapiiri ja huono maine opiskelukaupunkina. Sopivaa koulutustakaan ei ole.

Positiivisiakin arvioita tutkimuksessa tietysti saatiin, mutta paneudutaan hetkeksi nyt niihin huonoihin puoliin.

Osa ihmettelee arvioita ja negatiivista mainetta, mutta nyt lusikka kauniiseen käteen ja käsi sydämelle: tulivatko tulokset aivan täytenä yllätyksenä?

Totta kai jokaisella on oikeus koti­paikkauskollisuuteen ja -rakkauteen. Omaa kaupunkia kannattaa kuitenkin yrittää katsoa myös ulkopuolisen silmin ja miettiä, olisiko kritiikissä jotakin, mistä voitaisiin ottaa opiksi.

Maineen ja mielikuvien merkitystä voi kokeilla miettimällä, mitä itse ajattelee toisista, itselle tuntemattomammista kaupungeista. Jos miettii vaikka, millainen maine on Kouvolalla tai Kemillä, ei riitä, että kouvolalainen tai kemiläinen sanoo, ettei maine pidä paikkaansa.

Sitä paitsi lahtelaiset ovat itsekin puhuneet kaupungin huonosta maineesta pitkään ja paljon.

Viime joulukuussa kaupunki järjesti keskustelutilaisuuden nimeltä ”Lahti – maineensa veroinen?”. Siinä haluttiin saada ”syvempää ymmärrystä siitä, miksi ilmapiiri ja tutkimukset viittaavat siihen, että Lahdessa on paljon tyytymättömyyttä”.

Keskustelussa huomattiin muun muassa lahtelaisten vähättelevän kotikaupunkiaan.

Päijät-Hämeen liiton kyselyn myötä tänä keväänä taas todettiin monen Lahteen muuttaneen yllättyneen positiivisesti Lahden viihtyvyydestä.

Siis yllättyneen.

Ulkopuolelle Lahdesta kiirii esimerkiksi maine huumepääkaupunkina. Lisäksi työttömyys on kymmenen suurimman kaupungin korkein ja nuorisotyöttömyyttäkin riittää.

Ei kai siis ihme, jos mahdollista muuttajaa epäilyttää. Maine talvi­urheilukaupunkina ei merkitse mitään ihmiselle, jota hiihtäminen ei kiinnosta, mutta ajatus katukuvassa näkyvästä huumeidenkäytöstä vaikuttaa jo aivan eri tavalla.

Lahti olipitkään myös Suomen suurin ei-yliopistokaupunki. Silläkin on vaikutusta. Opiskelija kaipaa toista opiskelijaa ja vireää opiskelijakulttuuria. En ole opiskellut Lahdessa, mutta kaupunki ei tunnu samalla tavalla opiskelija­kaupungilta kuin pitkän linjan yliopistokaupungit.

Myönnettäköön sekin, että Lahden kuvaileminen vaikkapa rouheaksi on ehkä osuva, mutta ei brändäämisen kannalta aivan kaikkein paras sana.

Mainetta ja mielikuvia on parhaassakin tapauksessa hankala hallita, ja tässä kisassa Lahdella ei ole paalupaikkaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Koronatartunta on huolettanut päijäthämäläisiä keskimääräistä enemmän – Lahdesta tehty paljon oirearvioita THL:n uudessa palvelussa
 2. Palava tavarajuna sytytti Lahden seudulla useita maastopaloja - junaliikenne poikki Lahdesta Riihimäelle
 3. Uusi tieliikennelaki tulee voimaan maanantaina – esimerkiksi nämä viisi asiaa muuttuvat
 4. Takareisileikkauksesta toipunut FC Lahden puolustaja Timi Lahti on Suomen mestari kolmannessa sukupolvessa
 5. Kaukoliikenteen busseja lisätään vähitellen – "Perusajatus on, että tässä laajudessa mentäisiin koko kesä", toteaa Koiviston auton toimitusjohtaja Mikko Markkula
 6. FC Lahti palaa treeniviheriölle koko joukkueen voimin – harjoitusottelut käyntiin jo lauantaina Espoossa
 7. Etsintäkuulutettu mies ajoi petoksella saadulla autolla ylinopeutta Heinolassa
 8. Jäteauto kulkee mallastamon sivutuotteista valmistetulla polttoaineella Lahdessa, tyhjäkäynti ei tuo käryä pihaan
 9. Kirkkoihin ja jumalanpalveluksiin pääsee taas yli 50 henkilöä – katso Lahden kirkkojen osallistujarajoitukset
 10. Lahdessa Uudenmaankadun alittava Kyöstilän alikulkukäytävä suljetaan korjaustöiden takia
 11. HS: Al-Holin leirin suomalaisia tulossa Suomeen tänään
 12. Bloggaaja Mika Markkanen suunnittelee retkensä tarkasti Excelissä ja toivoo, että suon tuoksun saisi vangittua dödöpurkkiin – blogista löytyy mainintoja myös Päijät-Hämeen luontoreiteistä
 13. SpaceX:n miehistöalus telakoitui kansainväliselle avaruusasemalle
 14. Iitin maakuntavaihdoksen vuoksi muitakin rajoja piirretään uudelleen – Hämeeseen saatava lisää poliisimiehiä, sanoo poliisipäällikkö
 15. "Nepalissa naisen on vain kestettävä" – Manisha Hamal, 30, tutkii Suomessa kiusaamista ja seksuaalista häirintää ja maksaa elämisensä siivoustyöllä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.