Pääkirjoitus: Yhteishaussa uudet paineet: Jokaisen haettava toisen asteen opiskelupaikkaa

Kaikkien peruskoulunsa päättävien on jatkettava toisen asteen oppilaitoksessa, nivelopetuksessa tai oppisopimuskoulutuksessa ensi syksynä. Sami Lettojärvi

Juuri alkanut yhteishaku on ensimmäinen, joka velvoittaa kaikki peruskoulun päätösvaiheessa olevat hakemaan opiskelupaikkaa. Oppivelvollisuus laajenee tämän vuoden elokuussa niin, että kaikille peruskoulunsa päättäville on oltava opiskelupaikka joko lukiossa, ammatillisessa koulutuksessa, nivelvaiheen koulutuksessa tai oppisopimuskoulutuksessa.

Oppivelvollisuuden jatkamisen tarkoituksena on, että kaikki nuoret saavat vähintään toisen asteen koulutuksen, jotta heillä on paremmat työllistymismahdollisuudet kuin peruskoulupohjalta. Tähän saakka 16 prosenttia ikäluokasta on jäänyt ilman toisen asteen tutkintoa

Uudistus asettaa paljon paineita peruskoulujen oppilaanohjaukseen ja muuhun nuorten tukemiseen, jotta jokainen löytää alan, jolla on mahdollista pärjätä ja joka kiinnostaa edes auttavasti.

On varmasti selvää, että aika harva peruskoulun päättövaiheessa oleva tietää kirkkaasti, mihin ammattiin tulevaisuudessa haluaa. Ei ole kenenkään etu, jos monet nuoret päätyvät opiskelemaan alaa, joka ei kiinnostakaan tai joka ei vastaa omia vahvuusalueita. Peruskouluissa onkin velvollisuus tehostettuun oppilaanohjaukseen 8. ja 9. luokilla.

Oppivelvollisuuden laajentaminen tekee toisen asteen koulutuksesta aiempaa tasa-arvoisempaa, koska opetusvälineet ovat kaikille maksuttomia. Esimerkiksi lukio-opiskeluun ei kaikilla ole ollut varaa oppimateriaalien kalleuden vuoksi, mutta taloudelliset syyt eivät enää rajaa valinnanmahdollisuuksia.

Uudistus asettaa paljon velvoitteita myös toisen asteen oppilaitoksille. Niillä on vastuu opiskelijoidensa ohjauksesta, tuesta ja valvonnasta. On tärkeää, että etenkin ne nuoret, joiden on vaikeaa pysyä opintojen tahdissa, saavat ohjausta ja tukea opintojen alusta lähtien.

16 prosenttia ikäluokasta on jäänyt ilman toisen asteen tutkintoa.

Lisäksi on tärkeää, ettei vääristä valinnoista rankaista. 15-vuotiaana opintoalan valinnassa vaikuttavat paljon myös kavereiden valinnat ja oma ala saattaa kirkastua vasta myöhemmin. Silloin oppilaitosten täytyy pystyä ohjaamaan myös koulutusalan vaihtamisessa. Koulutusta nuori ei voi jättää kesken ennen 18 vuoden ikää ellei hänellä ole uutta opiskelupaikkaa.

Päijät-Hämeessä toisen asteen opiskelupaikkoja on riittävästi, mutta suosituille aloille, kuten ajoneuvoasennus tai hius- ja kauneusala, on tulijoita enemmän kuin niihin voidaan ottaa.

Monien alojen opiskelijaryhmät taas jäävät vajaiksi, koska ne eivät kiinnosta. Tilaa on ollut muun muassa kone- ja tuotantotekniikan ja puhdistus- ja kiinteistöhuollon aloilla. (ESS 23.2.)

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.