Anne Honkasen Esalainen: Simo loukuttaa kissoja pohjoisessa – kissalivejä voi seurata omalla sohvallaan Lahdessa

Anne Honkanen

Jännittäviä iltoja on päässyt viettämään Vierashuoneen Simon seurassa talvella. Simo on loukuttanut kissoja Oulun seudulla ja lähettänyt samalla liveä Facebookissa.

Tammikuussa Oulun seudun löytöeläinten hoidosta vastaava Simo oli saanut vinkin ulkorakennuksessa lymyilevistä kissoista. Simo hyppäsi pakettiautonsa rattiin ja aloitti livelähetyksen, johon liittyi ajomatkan aikana lähes kaksi tuhatta katsojaa.

Kohteessa näimme, kuinka emo ja pentukissa kyhjöttelivät kylmän ja pimeän ulkorakennuksen ylisillä. En tarkkaan muista, paljonko pakkasta oli, mutta kylmä oli – sen saattoi aistia omalla lämpimällä sohvallakin.

Simo viritteli ylisille loukun ja siirtyi autoon odottelemaan sen laukeamista meidän linjoilla olevien katsojien kanssa. Simon mukaan saattoi olla mahdollista, että kissa menisi loukkuun pian, sillä hän oli laittanut sinne tuoksuvaa herkkua, jota nälkäisen kissan olisi vaikea vastustaa.

Aikaa ei kulunut varmasti edes puolta tuntia, kun pentukissa oli astellut loukkuun. Simo kiikutti loukun kissoineen autoonsa ja viritteli vielä emoa varten ylisille toisen. Emo oli sen verran säikähtänyt pennun loukutusta, että Simon mukaan sitä ei varmasti saisi saman illan aikana kiinni.

Loukutusta seuranneet kissojen ystävät olivat linjoilla riemuissaan, kun toinen kissoista oli pelastettu. Paluumatkan päätteeksi seurasimme vielä, kuinka pentu pääsi Vierashuoneen löytöeläintalolla omaan koppiinsa ja sai ruokaa sekä huolenpitoa.

Tarinakin sai onnellisen loppunsa, kun Simo kävi hakemassa loukkuun menneen emon löytöeläintaloon seuraavana päivänä livelähetyksessä. Molemmille kissoillekin on ilmeisesti löytynyt uusi koti.

Lahden seudulla löytöeläimiä hoitaa Päijät-Hämeen eläinsuojeluyhdistys. Viime syksynä yhdistyksen pyörittämällä Lahden Jokimaan löytöeläintalolla kerrottiin olevan normaalia parempi tilanne, sillä talossa oli tavallista vähemmän löytökissoja. Tällä hetkellä yhdistyksen nettisivujen mukaan uutta kotia etsitään noin 10 kissalle.

Kymmenisen vuotta sitten tilanne oli aivan päinvastainen. Silloin uutiset löytöeläintalosta olivat sen suuntaisia, että talo oli ääriään myöten täynnä kissoja. Valtakunnallisen löytöeläinpäivän tiimoiltakin uutisoitiin vielä kolme vuotta sitten, että kotia odotti yhdistyksen suojissa lähes sata kissaa.

Yhdistyksestä arveltiin viime syksynä kissojen määrän vähenemiseen vaikuttaneen, että omistajat leikkauttaisivat ja siruttaisivat kissojaan aiempaa enemmän. Myös koronalla on ollut vaikutuksensa, sillä viime kevät nosti kissojen kysyntää Jokimaalta.

Simo Tolonen, joka kissalivejä lähettää, on kertonut videoidensa tarkoituksena olevan kissatietouden levittämisen ja kissan arvostuksen nostaminen. Valitettavan harva kissa päätyy takaisin alkuperäiselle omistajalleen.

SEY Suomen eläinsuojelu on kampanjoinut, että kissojen tunnistusmerkintä ja rekisteröinti tulisivat pakollisiksi. Liitto haluaisi myös, että kissojen rajoittamaton lisäännyttäminen kiellettäisiin lailla: vapaana ulkoilevat ja muut kuin siitokseen suunnitellusti käytettävät kissat leikkautettaisiin.

ESS:n toimittaja anne.honkanen@ess.fi

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.