Pääkirjoitus: Samalla kun koronahuoli kasvaa, kiihtyy viranomaissanailu – kansalainen kaipaisi johdonmukaisia tekoja ja viestejä

Koronarokotukset ovat Suomessa edistyneet toivottua hitaammin. Katja Luoma

Koronaviruksen torjunta Suomessa vaikuttaa yhä ristiriitaisemmalta. Viime viikolla sanailua kävivät muun muassa pääministeri Sanna Marin (sd.) sekä Helsingin kokoomuslainen pormestari Jan Vapaavuori. Lisäksi sosiaali- ja terveysministeriö STM ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL kävivät "tiukan keskustelun".

Pääministeri Marin piti sunnuntaina pääministerin haastattelutunnilla vastuuttomana pääkaupunkiseudun tekemää päätöstä avata toisen asteen lähiopetusta. Vapaavuori vastasi arvosteluun toivomalla pikemminkin valtiovallan ja paikallishallinnon vuorovaikutusta kuin vastakkainasettelua. Tosin Vapaavuori itsekään ei ole tullut tunnetuksi varsinaisena sillanrakentajana.

Lapsiin ja nuoriin kohdistuvat rajoitukset jakavat myös asiantuntijoita. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri HUS vastusti hiljattain lasten ja nuorten harrastustoiminnan avaamista, mutta toisaalta HUSin lastenlääkärit ovat ottaneet kantaa koulu- ja harrastusrajoitusten purkamisen puolesta. Viikonloppuna HUSin johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi vaati Uudellemaalle välittömästi kireämpiä koronarajoituksia. Mäkijärven tähtäimessä tosin olivat erityisesti maanantaina voimaan tulleen tartuntatautilain mahdollistamat toimet.

Kunnat voivat nyt rajoittaa yksityisten liiketilojen asiakasmääriä tai määrätä tilat suljettavaksi kokonaan määräajaksi. Lakiuudistus koskee esimerkiksi yksityisiä liikunta- ja urheilutiloja ja tanssipaikkoja. Ravintoloita ja baareja muutos ei koske. Tiukempia rajoituksia on kuitenkin suunnitteilla. Monien kansalaisten oikeustajua on koetellut, miksi baarit saavat olla auki samaan aikaan kun lasten ja nuorten elämää rajoitetaan merkittävästi.

Huolta lisää myös tällä viikolla alkanut talvilomasesonki.

Kaikenlainen epäselvyys ja epävarmuus viranomaisohjeistuksessa koettelee kansalaisten jaksamista tilanteessa, jossa koronaviruksen aiheuttamat poikkeukselliset olot ovat jatkuneet jo liki vuoden. Kuitenkin jaksaminen olisi erittäin tärkeää juuri nyt, kun huoli virusmuunnoksen leviämisestä kasvaa koko ajan. Huolta lisää myös tällä viikolla alkanut talvilomasesonki, joka ensi tietojen mukaan on liikuttanut ihmisiä pääkaupunkiseudulta maakuntiin lähes aiempaan tahtiin.

Kun rokotukset Suomessa eivät ole edenneet toivottuun tahtiin, on luvassa varmasti hankalia keskusteluja rokotusten alueellisesta ja ammattiryhmittäisestä kohdentumisesta. Asian nosti esille eduskunnan puhemies Antti Rinne (sd.) viime viikolla.

Voi jo arvata, ettei maakunnissa esimerkiksi esitys rokotusten keskittämisestä Uudellemaalle innostaisi. Jos ajatus nousisi virallisesti keskusteluun, olisi epidemiologisten ja muiden perusteiden syytä olla raudanlujat ja selkeät.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.