Ehdokkaalta: Valkoposkihanhien paluuseen on enää alle sata päivää

Jani Wallenius

Näppiksellä kyseltiin ajankohtaisesti, mitä Lahden päättäjät aikovat tehdä, kun noin sadan päivän päästä taas valkoposkihanhet saapuvat. Itse olen työskennellyt ongelman kimpussa nyt 1,5 vuotta ja aloitteestani viime keväänä saatiin ratkaisu nytkähtämään eteenpäin.

Silloin asennettiin testiaita Ankkurin alueelle sekä testattiin hakemusta ely-keskukseen koirakarkotuksen aloittamisesta. Ely-vaatii kuitenkin, että ennen kuin laajempia koirakarkotustoimia voidaan suorittaa on testattava muita keinoja.

Nyt on testattu hanhiaitaa, ja myös sitä kannattaa testitulosten valossa käyttää missä voimme. Joka paikassa ei aitaa voida käyttää ja niissä tulee käyttää koulutettuja koirapartioita sekä drone-lennokkeja.

Kesällä hanhet hyökkäsivät monien pyöräilijöiden kimppuun Pikku-Veskulla ja poliisille tuli ilmoituksia hyökkäyksistä. On ollut onnenkantamoinen, että on selvitty pelkillä veriruhjeilla eikä esimerkiksi vanhukset ole kaatuneet pyörillä hyökkäysten seurauksena.

Asian eteen olen muun muassa soittanut noin sata puhelua ely-keskukseen, poliisille, Espoon hanhikarkottajille, virkamiehille ja niin edelleen. Lisäksi yli 200 sähköpostia on aiheesta lähtenyt, ja jopa yksi sähköinen neuvottelu otettu EU-parlamenttiin.

Joka paikassa ei aitaa voida käyttää ja niissä tulee käyttää koulutettuja koirapartioita sekä drone-lennokkeja.

Jaoin myös 1 400 kyselykorttia aiheesta Ankkurin alueelle ja vastauksia tuli 243, joista 97,12 prosentissa haluttiin, että hanhet karkotetaan.

Asia etenee, ja tein myös valmiin aikataulutuksen toimintakohtineen koko projektista. Valtuutettuna saan valitettavasti tehdä vain esityksiä, ehdotuksia, aloitteita ja etsiä tietoa valmiiksi virkamiehille.

Periksi en kuitenkaan anna ja mielelläni ottaisin koko projektin hoitaakseni, mutta siihen eivät anna kaupungin toimintamallit mahdollisuutta.

Vai pitäisiköhän tehdä esitys hanhivaltuuskunnan perustamisesta? Olisin mielelläni sen työrukkanen ihan kahvipalkalla.

Kirjoittaja on kaupunginvaltuutettu ja kuntavaaliehdokas (kok.) Lahdesta.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.