Lukijalta: Yhteys Capitol-kukkulan tapahtumien ja perussuomalaisten välillä löytyy

Timo Ojala

Etelä-Suomen Sanomien mielipidesivuilla on kommentoitu, että perussuomalaisia ei voi syyttää Washingtonin Capitol-kukkulan tapahtumista, koska perussuomalaiset eivät olleet siellä. Tämä on totta.

Salaliittoteoriat ja niihin uskominen USA:ssa saivat alkunsa jo heti itsenäistymisen jälkeen. Erilaisten salaliittoteorioiden ja niihin uskovien määrä on kasvanut viimeisen vuoden aikana nähtyihin mittoihin, perustuen amerikkalaisten keskimäärin puutteelliseen koulutukseen sekä maan yksipuoliseen uutistarjontaan.

Amerikkalaisten tärkeimpien uutiskanavien tyypillinen piirre on, ehkä CNN:ää lukuun ottamatta, että niissä ei pyritäkään tasapuolisuuteen – toisin kuin esimerkiksi Suomessa.

Donald Trump voitti 2016 vaalit lupaamalla katteettomasti uusia työpaikkoja USA:n keskilännen vanhentuneesta teollisuudesta kärsineelle alueelle. 2020 vaalit hän aikoi voittaa pitkään jatkuneella rummutuksella vaalivilpistä, jonka takana on salaliittoja. Molemmissa vaaleissa olennaista oli Fox-uutiskanavan sitoutuminen Trumpin valeuutisiin.

Helsingin Sanomien haastattelussa (1.8.2020) kansanedustaja Ville Tavio (ps.) sanoo ”tykkäävänsä asua maassa, jossa voi luottaa viranomaisiin ja kanssa ihmisen sanaan”. Etelä-Suomen Sanomissa (23.11.2019) kansanedustaja Lulu Ranne (ps.) sen sijaan kuvaa kuntaorganisaatioita korruption pesäkkeiksi, ja kansanedustaja Jari Ronkainen ”uhriutuu” (ESS 24.1.2021) ja esittää kovan väitteen sanoessaan, että ”On viitteitä siitä, että valtakunnansyyttäjän kynnys puuttua ainakin poliittiseen puheeseen on huomattavasti matalampi kuin terrorismirikoksiin”.

Kun lisäksi tiedetään kuinka laajasti perussuomalaisten sosiaalisessa mediassa kyseenalaistetaan suomalaisten valtamedioiden uutiset, yhteys Capitol-kukkulan tapahtumien ja perussuomalaisten välillä löytyykin.

On surullista, että perussuomalaiset vain puolueen kannatuksen vuoksi pyrkivät tietoisesti murentamaan suomalaisuuden ydintä.

Perussuomalaiset rummuttavat eri medioissa erilaisia väittämiään. Jos muut puolueet eivät niihin vastaa, perussuomalaisten reaktio on: ”Eivät uskalla, kun on totta”. Tai jos muut vastaavat, niin ”Totta on, kun heti piti vastata”. Kun paljon samoja väittämiä toistaa, aina joku uskoo, koska ”Pakkohan sen on olla totta, kun siitä niin paljon puhutaan”.

Perussuomalaisten vakiorummutus koskee maahanmuuttoa ja sitä, kuinka ”kallista” se on. Muutama vuosi sitten Ruotsi julkaisi seuraavan vuoden budjettinsa, kuten normaalia, ja silloin siellä todettiin, että ”Ennuste kansantuotteen kasvuksi seuraavalle vuodelle on +3,2 %, mutta ilman aiempien vuosien laajaa maahanmuuttoa, työperäistä ja pakolaisuutta, se olisi vain +2,9 %”. Maahanmuuttajilla oli siis positiivinen vaikutus.

Ehkä seurauksista piittaamattominta – salaliittoteorioiden kategoriaan luettavaa – toimintaa on ollut väittää, että suomalaiset opettajat käyttävät perussuomalaisia esimerkkeinä negatiivisesta toiminnasta ja että päiväkoteihin pitäisi saada ilmiantajat. Tällaiset puheet voi liittää Stalinin tai jonkun muun diktaattorin aikakauteen – ei 2000-luvulle eikä Suomessa.

On surullista, että perussuomalaiset vain oman puolueen kannatuksen vuoksi pyrkivät tietoisesti murentamaan suomalaisuuden olennaista ydintä eli luottamusta yhteiskunnan perusrakenteisiin ja instituutioihin.

Kirjoittaja on lahtelainen.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut