Kimmo Kankaan Esalainen: Vuosien vatuloinnin jälkeen Kisapuistossa on kaasu pohjassa, mutta onko vaalikuumeen huuruissa syntymässä väärä päätös?

Kimmo Kangas

Kisapuiston alueen kehittäminen on ilmeisesti vihdoinkin saamassa todellista vauhtia Lahdessa. Eikä hetkeäkään liian aikaisin. Onhan asiaa vatuloitu vuosia. Nyt, valtuustokauden viimeisinä kuukausina ollaan tiiviissä tahdissa pitämässä seminaaria, linjaamassa asiasta kaupunginhallituksessa ja vielä mitä ilmeisimmin valtuustossakin.

On ehdottoman hienoa, jos ja kun Kisapuiston suunnittelussa päästään eteenpäin. Alue on monien eri lajien harrastajien aktiivisessa käytössä, mutta etenkin nykyisen "jalkapallostadionin" tilassa on huomattavasti enemmän rappiota kuin romantiikkaa. Sen puolesta mikä hyvänsä päätös on eteenpäin menoa ja kohennus nykytilaan.

Riski siitä, että mahdollinen päätös on kuitenkin väärin tehty, on kouriin tuntuva. Seuraavassa muutamia syitä.

Valmistelu. Tuntuu miltei surkuhupaisalta, että vuosien etumukseen puhaltelun jälkeen päätöksentekoon tuodaan kiivaalla aikataululla kolme vaihtoehtoa, joista kaksi on suunnilleen versio 1.0 ja 1.1 samasta suunnitelmasta. Näitäkään suunnitelmia ei olisi syntynyt ilman yksityishenkilöiden aktiivisuutta.

Virallisena valmistelijatahona on ollut kaupungin toimitilayhtiö Spatium, jonka piti etsiä Kisapuistoon toteutusmalleja ja yhteistyökumppaneita.

Spatiumilta aikaa kului paljon, toivottavasti myös vaivaa nähtiin. Hevosmiesten tietotoimiston mukaan myöskään kuluissa ei säästelty. Lopputuloksena oli mitä ilmeisimmin suurin piirtein se, että rahat tulisi upottaa hiihtostadioniin ja kehittää Kisapuistoa nykytilan pohjalta sillä erotuksella, että silmiä särkevä pääkatsomo purettaisiin. Kenties myös tekojää saataisiin aikaan.

Aikataulu. Edellistenkin kuntavaalien aikaan yhteinen tahtotila Kisapuiston kehittämisestä oli vahva. Silti mitään ei tapahtunut vuosiin.

Kun kuntavaalit ovat jälleen lähestymässä, on Kisapuiston kehittämistarpeesta noussut taas liikuttava yksimielisyys.

Tällä kertaa keskeinen narratiivi näyttää olevan "koko kansan liikuntapuisto", joka ainakin on vaaleihin valmistautuvalle poliitikolle riittävän yleinen, epämääräinen ja äänestäjille myytävissä oleva. Onhan se mukava ajatus, että kaikille tarjoillaan jotain pientä kivaa.

Onko kuitenkaan oletettavaa, että päättäjille muodostuisi vielä vaalikauden loppumetreillä luotettava ja pitävä kuva siitä, mistä he ovat päättämässä ja etenkin millaisin kustannuksin.

Päätöksenteon legitimiteetinkin perään voisi huudella etenkin tilanteessa, jossa päätös tehtäisiin niukahkolla enemmistöllä ja huhtikuun vaaleissa valtuuston voimasuhteet muuttuisivat huomattavasti.

Kun jahkailu Kisapuistosta on jatkunut vuosikausia, tekee jo mieli toivoa edes jonkinlaista päätöstä, vaikka sitten kehnoakin. Mutta olisiko kuitenkin syytä sopia vain jonkinlainen valtuustokaudet ylittävä periaate- tai raamipäätös aikataulusta ja kattobudjetista, jonka selkänojan turvin voitaisiin palata suunnittelupöydän ääreen. Yksityiskohtaisemman suunnitelman hyväksyminen käsillä olevalla aikataululla ja nähdyillä suunnitelmilla tuntuisi uhkarohkealta, jos ei jopa tyhmältä.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.