Pääkirjoitus THL hämmensi hallitustakin erikoisilla suosituksillaan

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL hätkähdytti torstaina talvilomaansa valmistautuvia uusimaalaisia neuvomalla heitä välttämään matkustamista muualle Suomeen lähiviikkoina. Koko matkailu- ja ravintola-ala säikähti, kun THL suositteli myös sulkemaan kaikki baarit, pubit ja yökerhot pääkaupunkiseudulla.

Epäilemättä THL:n antoi hallitustakin hermostuttaneet teesinsä hyvässä tarkoituksessa ja varsin painavin perustein. Korona on alkanut levitä eritoten Helsingissä ja Vantaalla jälleen huolestuttavasti, ja virusmuunnoksilla näyttää olevan siihen yhä suurempi osuutensa. Siksi tartunnat pitäisi taas kääntää laskuun pääkaupunkiseudulla ja estää tilanteen vaikeutuminen muissa maakunnissa.

Ikävä kyllä THL teki ulostulonsa tavalla, joka saattoi vain sekoittaa entisestään koronasuositusten ja -määräysten ristitulessa sinnittelevien kansalaisten mieltä.

Hämmentyneiksi jäivät ainakin ne matkalaukkunsa jo pakanneet uusimaalaiset, jotka olivat aikapäiviä sitten maksaneet matkansa pohjoisen hiihtokeskuksiin. Reissun peruminen viime tingassa tulisi kalliiksi sekä vieraille että isännille. Ovathan pohjoisen matkailuyrittäjät odottaneet etelän hiihtolomalaisia kuin kuuta nousevaa, koska ulkomaiset matkailijat ovat jääneet tänä talvena tulematta.

Matkailu- ja ravintola-alan etujärjestö Mara puolestaan osoitti tietävänsä paremmin kuin THL, ettei nykyinen lainsäädäntö anna mahdollisuutta sulkea ravintoloita. Samasta asiasta joutui THL:ää opastamaan myös perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru, joka yleensä ei kaihda koviakaan keinoja koronan taltuttamiseksi.

Ravintoloiden täyssulku edellyttäisi poikkeusoloja, joita hallitus ei ainakaan vielä ole palauttamassa maahan. Sen sijaan koronastrategiassa ollaan siirtymässä seuraavalle tasolle, missä rajoituksia voidaan kiristää entisestään myös rauhallisilla korona-alueilla.

Tärkeintä olisi nyt saada tilanne hallintaan pääkaupunkiseudulla.

Tässäkin hallitukselta toivoisi tarkkaa harkintaa olkoonkin, että korona on vikkelä liikkeissään. Tärkeintä olisi nyt saada tilanne hallintaan pääkaupunkiseudulla. Muualla kaikkein järeimpiin toimiin on syytä turvautua vasta, jos ne todetaan ehdottoman välttämättömiksi. Tämä pätee myös Päijät-Hämeeseen, missä rajoituksia on viime aikoina voitu jopa vähän helpottaa.

Ja yhä pitää muistaa, että kovatkaan rajoitukset eivät auta, jos niitä ei noudateta. Vielä on jaksettava sinnitellä, vaikka viranomaisten ristiriitaiset viestit hämmentävät ja turnausväsymys painaa jaloissa. Kenties juhannukseen mennessä kaikki riskiryhmät ovat jo saaneet rokotesuojan, mikä mahdollistaisi rajoitusten poistamisen meiltä kaikilta.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kahdesti päivässä arkisin ja kerran päivässä viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut