Lapsikato näkyy kohta kouluissa

Peruskoululaisten määrän ennakoidaan vähenevän Lahden ympäristökunnissa 1500 oppilaalla 5-6 vuodessa. Sami Lettojärvi

Syntyvyys kääntyi Suomessa tämän vuosikymmenen alussa laskuun, jota on nyt jatkunut jo yhdeksättä vuotta peräkkäin. Kun vuonna 2010 syntyi vielä noin 61 000 lasta, viime vuonna jäätiin alle 50 000:een.

Kolmena viime vuonna suomalaisia on kuollut enemmän kuin syntynyt, ja syntyvyyttä kuvaava hedelmällisyysluku on lähennellyt historiamme matalinta tasoa. Ilman maahanmuuttajaäitejä tilanne olisi vielä lohduttomampi.

Pysyväksi ilmiöksi muuttunut syntyvyyden lasku sai Tilastokeskuksen jo vuosi sitten ennakoimaan, että väestönkasvumme kääntyy laskuksi 2030-luvulla. Väestökato uhkaa myös Päijät-Hämettä. Konsulttiyhtiö MDI on povannut, että maakuntamme asukasluku laskee 12 000:lla vuoteen 2040 mennessä.

Ennustukset ovat huolestuttavaa kuultavaa. Toki ne voivat vielä osoittautua vääriksi, jos perheet innostuvat tulevina vuosina tekemään lapsia tämänhetkistä ahkerammin. Se olisi enemmän kuin suotavaa, sillä nykymenolla meiltä uhkaavat käydä aivan liian vähiin parhaassa työiässä olevat kansalaiset, joiden vero­rahoilla hyvinvointiamme ylläpidetään.

Toistaiseksi ratkaisematon kysymys kuitenkin on, miten käänne saataisiin aikaan, sillä julkisen vallan mahdollisuudet vaikuttaa asiaan ovat rajoitetut. Perhepolitiikkaa voi toki aina tehostaa olkoonkin, että elintason nousulla on kaikkialla maailmassa taipumus pikemminkin vähentää kuin lisätä syntyvyyttä.

Uusimmaksi esteeksi syntyvyyden nousun tielle on ilmaantunut ilmasto­ahdistus, jonka oireisiin lukeutuu uusien ihmisten lyhytnäköinen luokittelu pelkäksi rasitukseksi maapallolle.

Muutos lähentelee dramaattista

Vielä on varsin pitkä aika siihen, kun tai jos väki alkaa vähentyä myös Päijät-Hämeessä syntyvyyden laskun vuoksi. Mutta jo paljon nopeammin syntyvyyden laskun vaikutukset alkavat näkyä esimerkiksi koulujen oppilasmäärissä. Muutos lähentelee dramaattista, sillä tuoreen oppilasennusteen mukaan maakunnassa on 5–6 vuoden kuluttua noin 1 500 peruskoululaista vähemmän kuin tänä päivänä.

Kato käy kaikkialla paitsi Lahdessa, missä oppilasmäärän ennakoidaan sentään pysyvän kutakuinkin ennallaan. Useimmissa muissa kunnissa pudotus on niin suuri, että se pakottaa päättäjät pohtimaan vakavasti nykyisen, paljon suurempiin oppilasmääriin perustuvan kouluverkon harventamista, niin kipeitä kysymyksiä kuin koulujen lakkauttamiset aina ovatkin.

Paineita lisää se, että oppilaskato vähentää tuntuvasti kuntien saamia valtionosuuksia. Yksin Hollola arvioi menettävänsä neljä miljoonaa euroa. Muuttoliike voisi vielä korjata tilannetta, mutta liikoja ei senkään varaan kannata laskea.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Viihdealan ammattilaisia tulvii Lahteen syyskuussa Rockfutis 2020:n käynnistyessä – "Mahtavaa päästä Lahteen, se on kunnon rokkikaupunki"
 2. HS: Lahtelaisen ravintolan omistajaa syytetään ihmiskaupasta
 3. Päijät-Hämeessä todettu neljä uutta koronavirustartuntaa - liittyvät kahteen tunnistettuun tautiryppääseen
 4. Lahden Nelostiellä sattui neljän auton ketjukolari
 5. Turo's Hevi Gee sai alkunsa Lahden Torven pikkujouluista – "Ihan samat kohdat naurattivat tai aiheuttivat myötähäpeää kuin silloinkin", muistelee Orimattilassa asuva bändin entinen laulaja Hara Laukkanen yli 30 vuotta myöhemmin
 6. KymiRingillä juostaan ja pyöräillään viikonloppuna – mukana mestareita ja mielenkiintoinen isän ja pojan taistelu
 7. Lukijalta: Pyöräilyolosuhteita kehitetään yhdessä käyttäjien kanssa
 8. Sädehoitoa saavien määrä kasvanut viime vuosina Lahdessa – syksyllä kaupungissa on käytössä uusi sädehoitolaite
 9. Suomessa kuusi uutta koronavirustartuntaa – viruksen takia sairaalassa olevien määrä putosi kolmannekseen
 10. Emeritusprofessori Haaviston rikosepäilystä: "Heittää joka tapauksessa varjon presidenttihaaveiden ylle"
 11. Näppis: Keskustan nopeusrajoitus 40 km/h on ihan sopiva, mutta kukaan ei kontrolloi
 12. Historiallinen Paimenkallio halutaan herättää henkiin Heinolassa
 13. Valenuuska voi aiheuttaa vakavan myrkytyksen – "Niistä voi seurata nikotiinin yliannostus"
 14. Kuka on vuoden positiivisin lahtelainen? Nyt on aika ehdottaa
 15. Uudet tutkat hillitsevät liikennettä Nelostiellä - nopeusrajoituksia noudatettu aiempaa paremmin

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.