Lukijalta: Lääkärien erikoistumista ei tule rajoittaa Päijät-Hämeessä, oikeuksien tulisi perustua laatuun ja monipuolisuuteen palveluntuottajasta riippumatta

Osmo Pammo, Markku Luostarinen

Me Päijät-Hämeen lääkäriseurassa (PHLS) olemme huolestuneita Helsingin yliopiston kielteisestä suhtautumisesta Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän ja Mehiläisen muodostaman yhteisyrityksen, Harjun Terveys oy:n koulutusoikeuksiin. PHLS on ollut osaltaan järjestämässä alueen lääkäreiden täydennyskoulutusta jo yli 110 vuoden ajan.

Yliopiston edustajan tulkintana on ollut, ettei Harjun terveyden koulutusta hyväksytä terveydenhuoltolain vuoksi, koska yhteisyrityksen kouluttajat eivät ole palvelussuhteessa kuntaan tai kuntayhtymään.

Lääkäriliitto taasen lausui vastikään asiasta, että terveydenhuoltolain sanamuoto tai lain esityöt eivät edellytä koulutukseen osallistuvan tai ohjaajan palvelusuhdetta kuntaan tai kuntayhtymään koulutuksen hyväksyttävyyden näkökulmasta. Virkoja voidaan myös järjestellä siten, että kouluttajat ovat Harjun terveyden lisäksi virkasuhteessa kuntayhtymään.

Koulutusoikeuksien tulisi perustua koulutuksen laatuun ja monipuolisuuteen palveluntuottajasta riippumatta. Hyvänä esimerkkinä työterveyshuollon puolella olevat yksityiset toimijat ovat tuottaneet laadukasta erikoislääkärikoulutusta. Laadun puolesta Lahden terveyskeskus menestyi hyvin viimeisimmässä Nuorten lääkärien yhdistyksen koulutuspaikkakyselyssä ja toivomme, että sama hyvä trendi saisi jatkua edelleen.

Lääkäreiden erikoistumiskoulutukseen kuuluvan terveyskeskuskoulutuksen joustava mahdollistaminen lisää lääkäreiden hakeutumista Päijät-Hämeeseen. Alueemme kärsii lääkärivajeesta.

Erikoistumisen mahdollistaminen parantaa sekä perusterveydenhuollon että sairaalalääkäreiden virkojen täyttymistä pitkällä tähtäimellä lääkäreiden juurtumisen myötä. Erikoistuvat lääkärit ovat myös olennaisen tärkeitä keskussairaalamme päivystystoiminnan turvaamiseksi.

Erikoistumisen mahdollistaminen parantaa sekä perusterveydenhuollon että sairaalalääkäreiden virkojen täyttymistä.

Tulevina vuosina eläkkeelle siirtyvien lääkärien määrä on kasvamassa ja lääkärien peruskoulutusta on lisätty. Jatkossa tarvitaan myös erikoislääkärikoulutuksen lisäämistä eikä hankaloittamista, jotta sekä terveyskeskuksiin että sairaaloihin saadaan riittävä määrä päteviä lääkäreitä parantamaan palvelujen saatavuutta ja laatua.

Päijät-Hämeen lääkäriseura edustaa laajasti alueen sekä kunnallisissa että yksityisissä tehtävissä toimivia lääkäreitä. Vetoamme sekä sosiaali- ja terveysministeriöön että Helsingin yliopistoon alueen perusterveydenhuollon koulutusoikeuksia jatkavan ratkaisun löytämiseksi.

Kirjoittajista Pammo on Päijät-Hämeen lääkäriseuran hallituksen puheenjohtaja, neurologian erikoislääkäri ja Luostarinen varapuheenjohtaja, lääkintöneuvos, dosentti, kirurgian ja gastroenterologian erikoislääkäri.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut