Terhi Säynäjärven Esalainen: Hallituksen jäsen voi joutua kantamaan vastuuta sadoilla tuhansilla euroilla: tapaus Kiemungin varoittava esimerkki kannattaa muistaa myös Lahdessa kuntavaalien jälkeen

Terhi Säynäjärvi

Terhi Säynäjärvi

Kahdeksankerroksinen rakennus, Euroopan suurin autokauppakeskus, joka tarvitsisi parkkipaikkojakin 2 500. Työpaikkojakin syntyisi yli tuhat. Näin kuvailtiin mediassa hämeenlinnalaisen Sunny Car Centerin huikeita suunnitelmia 2010-luvun alussa.

Alussa mukana hankkeessa oli useita yrityksiä, muun muassa Siemens, Lammin Säästöpankki ja vakuutusyhtiö Pohjantähti.

Tilaisuus oli erittäin houkutteleva myös Hämeenlinnan kaupungille, joka lähti mukaan ostamalla Sunny Car Centerin osakkeita sadalla tuhannella eurolla. Lisäksi kaupungin osittain omistama pääomasijoitusyhtiö lähti hankkeeseen 150 000 eurolla.

Lupaavalta kuulostavan yhtiön hallitukseen lähti kaupungin edustajana Iisakki Kiemunki (sd.), joka tuolloin oli nuori kaupunginvaltuuston puheenjohtaja.

Pian alkoivat vaikeudet. Rahoitusta yhtiölle hankittiin eksoottisista maista, ja lopulta miljoonat menivät huijareiden käsiin. Hämeenlinnan kaupunki ei saanut koskaan rahojaan edes tontista, jolle sentään ehdittiin pystyttää 30 metriä korkea mainostorni.

Yhtiö asetettiin konkurssiin vuonna 2015.

Otsikoita on sittemmin riittänyt, kun eri oikeusasteissa on puitu korvausvaateita. Maanantaina (15.2.) syntyi yksi sovintotuomio: Iisakki Kiemungin korvaussummaksi sovittiin 40 000 euroa, kun hän oli käräjiltä aiemmin saanut 50 000 euron korvaustuomion.

Tämä tuomio tosin koski vain oikeudenkäyntiä, jossa käsiteltiin hallituksen jäsenen vastuuta muun muassa toimitusjohtajan palkankorotuksesta.

Ylen haastattelussa Kiemunki kertoo, ettei tällä tuomiolla enää oikeastaan ollut väliä, koska hän on jo aiemmin saanut isommasta Sunny Car Center -jutusta 150 000 euron lainvoimaisen tuomion korkoineen. Vaikka korot ovat nyt miinuksella, velkalain mukainen korko on seitsemän prosenttia. Korko alkoi juosta vuodesta 2016. 150 000 euron korvaussumma on myös soviteltu: Kiemungin katsottiin huolimattomuudellaan aiheuttaneen lähes viiden miljoonan euron vahingon.

Kiemungin tapaus on karu esimerkki osakeyhtiön hallituksen jäsenen vastuusta.

Osakeyhtiölaki velvoittaa jäsenen valvomaan rahankäyttöä yhtiössä. Hallituksen jäsenen vastuu on aina henkilökohtainen, vaikka hallituspaikan olisikin ottanut vastaan siksi, että edustaa kuntaa tai kaupunkia.

Paikan saaminen poliittisin perustein tai "maallikkous" ei kelpaa selitykseksi, jos vastuusta joutuu tilille. Tämä nähtiin myös 1990-luvun pankkikriisin jälkeisissä oikeudenkäynneissä, joissa käsiteltiin pienten osuus- ja säästöpankkien hallintoelimissä olleiden isäntien vastuita.

Hallitustyö on vaativaa.

Ei voi vain kuunnella toimitusjohtajaa ja nyökkäillä. Tämä on hyvä muistaa myös kuntavaalien jälkeen, kun puolueet jakavat hallituspaikkoja kuntayhtiöihin. Lahti-konsernin suurimmat yhtiöt ovat jo niin isoja, että huolellinen hallitustyö vie paljon aikaa.

On hyvä, että täällä vaalien jälkeen edes muutamiin yhtiöihin on tulossa myös riippumattomia asiantuntijajäseniä. Mielenkiintoista on nähdä, keitä haasteeseen tarttuu – kuntayhtiöiden palkkiothan ovat pieniä yksityisiin yhtiöihin verrattuna.

Sunny Car Centerin surullisenkuuluisa mainostorni ei nouse Lahteen - "Pystytysavajaiset siirtyvät pohjoiseen päin"

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut