Pääkirjoitus: Oikeuskanslerilta painetta kuntavaalien lykkäämiseksi

Oikeuskansleri Tuomas Pöysti vaatii pikaista poliittista päätöstä kuntavaalien sopivasta ajankohdasta. Martti Kainulainen / Lehtikuva

Kuntavaalien lähestyminen on kiihdyttänyt vaatimuksia lykätä vaalit tuonnemmas koronaepidemian jaloista. Huolta on herättänyt muun muassa, mahtavatko äänestäjät uskaltautua uurnille, jos riski sairastua on huhtikuun puolimaissa edelleen ilmeinen tai jopa nykyistä suurempi virusmuunnoksien vallatessa jatkuvasti yhä enemmän alaa.

Erityisen huomion kohteeksi on ansaitusti noussut se kenties kasvava äänioikeutettujen joukko, joka joutuu olemaan erityksissä vaalien aikana. Ratkaisua heidän tasapuolisen kohtelunsa turvaamiseksi ei ole vieläkään löydetty, vaikka viranomaisten olisi luullut havahtuneen ongelman mahdollisuuteen jo viime keväänä.

Oikeusministeriö yllätti hiljattain puoluesihteerit ehdottamalla ilman ennakkovaroitusta vaalien siirtämistä. Esitys sai täyden tyrmäyksen, minkä jälkeen valmistelu on jatkunut normaalisti. Keskiviikkona tarinaan saatiin jälleen uusi käänne. Oikeuskansleri Tuomas Pöysti sanoi STT:lle, että vaalien ajankohtaa ja mahdollista siirtämistä on pohdittava huolellisesti vielä tämän kuun puolella, sillä ratkaisut pitäisi tehdä ajoissa eikä viime tingassa.

Päättäjien kannattaa kuunnella taas tarkasti asiantuntijoita.

Pöysti korosti, että hän varautuu itse ottamaan asiaan varsinaisesti kantaa vasta, jos ja kun sitä koskeva esitys tulee valtioneuvoston päätettäväksi. Ilmaisu "kun" viittaa silti vahvasti siihen, että oikeuskanslerin mielestä oikeusministeriön ja puolueiden tulisi valmistella pikaisesti esitys vaalien lykkäämiseksi johonkin sopivampaan ajankohtaan.

"Periaatteellisella tasolla" Pöysti uskaltautui jo nyt näkemään perusteita vaalien siirtämiselle. Vaalien pitää aina olla äänioikeutetuille tasapuoliset. Tämä perusperiaate vaarantuu, jos merkittävä osa kansalaisista ei pysty käyttämään oikeuttaan lainkaan tai ainakaan turvallisesti.

Toisaalta Pöysti korosti myös, että vaalien siirtäminen on demokratiassa äärimmäisen poikkeuksellinen toimenpide, johon pitää ryhtyä vain hyvin painavin perustein. Meillä niin on tehty lähinnä sota-aikana. Niinpä poliittisten päättäjien epäkiitollisena tehtävänä on valita, kumpi näistä kahdesta perusperiaatteesta joutuu ehkä väistymään toisen tieltä.

Keskiviikkona puoluejohtajat olivat yhä yhtä mieltä siitä, että vaalit pidetään ajallaan, terveysturvallisuutta vaalien. Silti heidän kannattaa kuunnella lähiviikkoina tarkasti asiantuntijoita. Koronan liikkeitä on vaikea ennustaa edes viikon päähän. Mutta mikäli vaalien lykkääminen alkaa näyttää yhä tarpeellisemmalta äänestäjien tasaveroisen kohtelun ja heidän terveytensäkin turvaamiseksi, sitä on syytä harkita vakavasti, vaikka poliittiset ilmapuntarit osoittaisivat päinvastaiseen suuntaan.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.