Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Ehdokkaalta | Maksamaton hoivavelka synnyttää hoitajavelkaa

Koronan aiheuttama hoitojonojen purku voi viedä kaksikin vuotta, arvioi syksyllä sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Kirsi Varhila. Korona siirsi aikoja, ihmiset eivät uskalla lähteä hoitoon tai heikentynyt vointi estää hoitoon hakeutumisen. Tämä viivästyttää diagnooseja, hoidon saamista ja tilanteet pahentuvat.

Koronasta johtuva eristäytyminen aiheuttaa yksinäisyyttä ja turvattomuutta sekä siitä johtuvia mielenterveys- ja päihdeongelmien sekä muistisairauksien pahenemista ja omaishoitajien uupumista. Hoiva- ja hoitovelka on koronan jälkeisen ajan todellinen ongelma.

Hoivavelan poisto vaatii panostuksia palveluihin. Asiakkaan kannalta parasta on, kun palvelut saa helposti yhdestä paikasta eikä tarvitse jonottaa moniin eri numeroihin tai käydä eri palvelupisteissä. Kynnyksettömiä palveluja tulee lisätä.

Raha ei ratkaise kaikkea, mutta myös taloudellista panostusta on lisättävä. Tarvitaan lääkäri-hoitajatiimejä, sosiaalityöntekijöitä, mielenterveys- ja päihdepalveluita, uudenlaisia toimintatapoja, yhteistyötä kolmannen sektorin kanssa.

Palvelutarve kasvaa ja sen hoito maksaa. Vähemmällä ei aina voida tehdä enemmän. Vaikka sote-uudistus toteutuu ja tuo alueelle lisää rahoitusta, on toimittava jo ennen sitä. Hoitohenkilöstöstä on pula ja yli 30 000 ammattilaista työskentelee muualla. Hoitotyö ei ole onnistunut vetovoimaisuuden ylläpitämisessä. Kaikki keinot henkilöstön jaksamisen parantamiseksi on käytettävä. Keinoja ovat esimerkiksi palkkaus, palkitseminen (esim. koronalisät), johtaminen, koulutus ja henkilöstön vaikutusmahdollisuudet työhön ja työvuoroihin.

Henkilöstön on saatava tehdä rauhassa etiikkansa mukaista hoitotyötä. Kotihoidossa lähes 20 vuotta työskennelleenä tiedän, miten kiireisiä päivät voivat olla ja miten paljon tulee vastaan aikaa vaativia tilanteita. Ikääntyneillä on myös tarve aidoille kohtaamisille.

Kaikki keinot henkilöstön jaksamisen parantamiseksi on käytettävä.

Oikealla henkilöstömitoituksella pystyy tekemään työnsä kunnolla. Silloin työ on palkitsevaa ja sitä jaksaa tehdä, sillä asiakkaat ovat aivan ihania.

Hoivavelan poisto vaatii panostuksia. Ilman kunnollisia toimenpiteitä meillä on koronan jälkeen käsissä myös hoitajavelka.

Kirjoittaja on terveydenhoitaja ja kuntavaaliehdokas (sd.).