Vili Uuskallion Esalainen: Kuntavaalit lähestyvät, Lahden suurin puolue nukkuu

Vili Uuskallio

Vili Uuskallio

Kuntavaalien varsinaiseen vaalipäivään on aikaa kaksi kuukautta. Sitä ei uskoisi, kun katsoo Lahden suurimman puolueen SDP:n viestintää.

Puolueen kunnallisjärjestön kotisivuilla kuntavaalit loistavat poissaolollaan. Vaalit-otsikon alla sivustolla kerrotaan vuoden 2019 eduskuntavaaleista ja vuoden 2017 kuntavaaleista.

Uutiset-osaston tuorein päivitys on tehty 8. joulukuuta. Se kertoo, että ”yleisö- ja muut tilaisuudet PERUTTU toistaiseksi koronatilanteesta johtuen!”.

Lahden Demareiden Facebook-sivulla on tuoreempia elonmerkkejä. ”Sdp:n kaupunkilivekaravaani Lahessa, just nyt”, kertoo 9. helmikuuta tehty päivitys.

Mutta jos etsii tietoa SDP:n lahtelaisista kuntavaaliehdokkaista, joutuu näkemään vaivaa ja skrollaamaan joulun alla tehtyyn päivitykseen uusien ehdokkaiden asettamisesta.

Googlettamalla sentään löytyy ESS.fi:n uutisia siitä, että SDP on nimennyt Lahdessa ehdokkaita.

Samaan aikaan kun demarit vielä nukkuvat, esittelevät esimerkiksi kokoomus ja perussuomalaiset jo täyttä päätä ehdokkaitaan puolueen sivuilla tai Facebookissa.

Kokoomuksen, vihreiden, perussuomalaisten, vasemmistoliiton ja Pro Lahden sivustoilta löytyvät vaivatta listat tähän mennessä asetetuista ehdokkaista.

Keskustan Lahden kunnallisjärjestön sivuilla on kunnallispoliittinen ohjelma, mutta nimilista ehdokkaista on etsittävä Facebookista. Myös kristillisdemokraatit kertoo ehdokaslistan Facebookissa, muttei paikallisosaston sivuilla.

Lahden Demareiden hiljaiselo kuntavaalien alla alkoi ihmetyttää siinä määrin, että päätin vilkaista puolueen kunnallisjärjestöjen sivustoja muissa suurissa kaupungeissa.

”SDP nimesi lisää kuntavaaliehdokkaita”, kertoo Helsingin sosialidemokraattien sivusto. ”Uusia kuntavaaliehdokkaita vahvistettu”, tiedottaa Espoon kunnallisjärjestö.

Vantaan Demarit esittelee ehdokkaita kuvin. Oulun Demareiden sivuilta löytyy kuntavaaliehdokkaiden esittelyitä ja uutinen uusista ehdokkaista.

Myös Tampereen, Turun ja Jyväskylän kunnallisjärjestöjen sivuilta löytyvät vaivatta kuntavaaliehdokkaiden nimilistat.

Koronatilanteen vuoksi monet perinteiset vaalityön muodot kuten pullakahvit, toritapahtumat ja vaalipaneelikokoontumiset ovat pois pelistä. Sähköisen kampanjoinnin ja sosiaalisen median merkitys korostuu.

Siksi onkin kysyttävä, mitä Lahden Demareissa tapahtuu (tai on tapahtumatta)? Ehkä puolue kokee asemansa Lahdessa jo niin vahvaksi, että vaalivoiton ajatellaan tulevan omalla painollaan.

Jos kyse on sivustojen päivittämiseen tarvittavasta työpanoksesta, minulla on demareille ehdotus.

Lahdessa valtuustoryhmät saavat kaupungin jakamaa tukea tuhat euroa valtuutettua kohden. Lisäksi ryhmille maksetaan 2 000 euron kiinteä korvaus. SDP:n potti on 21 000 euroa vuodessa.

Tuki on tarkoitettu esimerkiksi viestinnän mahdollistamiseen. Lahden Demareiden kannattaisi tukivarojen turvin palkata sivutoiminen viestintäkonsultti kertomaan, keitä kuntalaiset voivat vaaleissa äänestää.

Siirry vaalien tulospalveluun

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut