Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Pääkirjoitus Myös Harjun terveydelle turvattava oikeus kouluttaa erikoistuvia lääkäreitä

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän ja Mehiläisen yhteinen Harjun terveys alkoi tämän vuoden alusta tuottaa lahtelaisille, iittiläisille ja kärköläläisille perustason sosiaali- ja terveyspalveluja tarkoitusta varten perustetuissa sote-keskuksissa.

Heti alkajaisiksi Harjun terveys törmäsi ongelmaan, jonka mahdollisuuden perustajatahot olivat tiedostaneet, mutta jonka ne olettivat ratkeavan kitkatta asiassa paljon vartijana olevan Helsingin yliopiston kanssa.

Kyse on siitä, että Harjun terveydeltä puuttuu edelleen oikeus kouluttaa erikoistuvia lääkäreitä yrityksen sote-keskuksissa. Asiasta on kyllä neuvoteltu Helsingin yliopiston kanssa jo pitkään, mutta toistaiseksi ilman ratkaisevaa tulosta.

Todennäköisenä tosin pidetään, että kevään mittaan päästään sopuun yleislääketieteen erikoiskoulutuksen järjestämisestä. Sekin olisi yhteisyritykselle merkittävä askel, koska nimenomaan yleislääketieteeseen erikoistuville lääkäreille on perusterveydenhuollossa huutavin tarve.

Olennaista on, kuinka laadukasta erikoistumiskoulutusta työnantaja voi tarjota.

Huolestuttavaa sitä vastoin koko Päijät-Hämeen kannalta olisi, jos Helsingin yliopisto ei myöntäisi Harjun terveydelle oikeutta kouluttaa muita erikoistuvia lääkäreitä kuin yleislääkäreitä. Tämäkin vaihtoehto on tiettävästi ollut neuvotteluissa esillä. Se olisi erittäin huono ratkaisu myös keskussairaalalle, jonka ympärivuorokautisen päivystyksen järjestämisessä on totuttu luottamaan erikoistuvien lääkäreiden merkittävään työpanokseen.

Koulutusoikeuden epääminen Harjun terveydeltä vetäisi maton tämän käytännön alta ja vaikeuttaisi lääkäreiden rekrytoimista maakuntaamme.

Kenkä puristaa Helsingin yliopiston ahtaasta laintulkinnasta, jonka mukaan erikoistumisjaksoa ei voisi suorittaa yksityisessä yrityksessä edes siinä tapauksessa, että yrityksen omistaa puoliksi julkinen taho. Toisinkin samaa lakia on luettu, sillä Mehiläinen on solminut koulutussopimuksia ongelmitta muiden muassa Tampereen yliopiston kanssa.

Olisi suotavaa, että myös Helsingin yliopisto päivittäisi itsensä nykyaikaan. Kunnat ja kuntayhtymät ovat jo pitkään turvautuneet luoviin ratkaisuihin varmistaakseen tarvittavat palvelut asukkailleen. Kuten Lääkäriliittokin on korostanut, koulutuksen hyväksyttävyyden ei pidä riippua työnantajan juridisesta muodosta ja siitä, miten palvelut on katsottu viisaaksi järjestää. Olennaista on, kuinka laadukasta koulutusta työnantaja voi tarjota.

Harjun terveyden kohdalla ei tästä pitäisi olla epäilystäkään. Siksi yliopiston toivoisi kuuntelevan asiassa järjen eikä byrokratian ääntä.