Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Ehdokkaalta | Turvapaikanhakijoiden tehostetun tuen osasto tulisi siirtää Lahdesta

Sami Korkiakoski kirjoitti 9.2.2021 Etelä-Suomen Sanomien mielipidekirjoituksen otsikolla: "Kaupungin pitää järjestää maahanmuuttajien palvelut niin kuin tarve edellyttää". On hyvä tuoda esille myös toista näkökulmaa.

Lahden tehostetun tuen osasto (tetu) Tapanilassa on Suomen ainoa turvapaikanhakijoiden mielenterveysongelmiin erikoistunut yksikkö. Yksikköön on jatkuvasti jonossa turvapaikanhakijoita vastaanottokeskuksista ympäri Suomen. Tetu on tarkoitettu aikuisille turvapaikanhakijoille, joilla on mielenterveys- ja päihdeongelmia.

Kirjoittaja toi esille perusteen, että "lain mukaan kunnan on järjestettävä maahanmuuttajan palvelut niin kuin kunnassa oleva tarve edellyttää". Mielestäni on aiheellista kysyä, onko kyseisen yksikön sijainti Lahdessa perusteltua, yksikön, johon asukkaita tulee hoitojaksolle muista kunnista?

Lahti hoitaa oman osansa velvoitteista ilman tehostetun tuen yksikköäkin. Lahdessa on muutenkin krooninen resurssipula kaikesta.

Kuntalain mukaisesti kaupungin ydintehtävä on edistää asukkaidensa hyvinvointia. Esimerkiksi lasten ja nuorten perustason mielenterveyspalvelut eivät ole Lahdessa olleet riittävällä tasolla, mikä on aiheuttanut erikoissairaanhoidon ruuhkautumista.

Aikuiset turvapaikanhakijat ovat oikeutettuja kiireelliseen ja välttämättömään hoitoon. Akuuteissa tapauksissa Tapanilan tehostetun tuen osaston asukkaita joudutaan käytännössä siirtämään Päijät-Hämeen keskussairaalan psykiatrisille osastoille, jotka ovat jo valmiiksi kuormitettuja. Yleensä siirron tekee ambulanssi ja tarvittaessa poliisi turvaa kuljetuksen.

Kokonaiskuormittavuustekijät ovat nykyisellään kohtuuttomat Lahden kokoiselle kaupungille.

Tapanilan 20-paikkainen osasto kuulostaa pieneltä. Täytyy kuitenkin muistaa, että kyseessä on jatkuva rotaatio tetun ja eri kuntien vastaanottokeskusten välillä. Tetuun hoitojaksolle tulevat turvapaikanhakijat ovat siis kaikkien kuntien vastaanottokeskuksissa eniten tukea tarvitsevia turvapaikanhakijoita, joita hoidetaan vain yhdessä kunnassa.

Kunta ei voi vaikuttaa valtakunnalliseen resurssipulaan esimerkiksi poliisissa, mutta kunta voisi halutessaan vaikuttaa alueellaan oleviin kohteisiin, jotka sitovat välillisesti myös muita toimijoita ja ennestään vähäisiä resursseja. Kokonaiskuormittavuustekijät ovat nykyisellään kohtuuttomat Lahden kokoiselle kaupungille.

Omasta mielestäni tetu tulisi siirtää pois Lahdesta.

Toivottavasti kirjoituksesta sydämentykytyksiä saavat malttaisivat jättää rasismikortin nostamatta ja tarkastelisivat näkökulmaa objektiivisesti.

Kirjoittaja on kuntavaaliehdokas (ps.) Lahdesta.