Lukijalta: Futiskeskukselle uusi paikka Lahdessa – miksi jalkapallopyhättöä yritetään Kisapuistoon, jos se ei toivotun tasoisena sinne sovellu?

Antti Pohja

Olen jalkapalloihminen, olen aina ollut. Jalkapalloihmisenä ja lahtelaisena toivon, että Lahteen rakennetaan monen muun suomalaisen kaupungin tavoin kunnollinen jalkapallostadion.

Hyviä esimerkkejä alkaa olla Suomessa jo enemmän kuin heikkoja. Viimeisimpänä Tampere päätti rakentaa Tammelaan uuden modernin futispyhätön, joka kestää vertailun varmasti moneen muuhunkin maahan.

Täällä stadionhanke on ollut vuositolkulla jumissa monesta eri syystä. Niihin tässä tekstissä on turha palata sen enempää. Katsokaamme ennemmin tulevaan. Fakta on, että stadionasia on edelleen pöydällä ja päättämättä.

Kisapuisto- ja jalkapallostadion -keskustelussa on yksi ongelma. Ne ovat kaksi täysin eri asiaa. Kisapuistoon ei voi rakentaa esimerkiksi Tampereen stadionin kaltaista pyhättöä, sillä Kispiin sellainen sopisi kuin hirvelle kiikarit.

Keksitkö jonkin toisen kaupungin, jossa jalkapallostadioneita rakennetaan strategisesti näin keskeiseen paikkaan?

Siksi keskusteluun voisi nostaa uudelleen vaihtoehtoiset sijainnit stadionille. Sama asia toisin: miksi stadionia yritetään rakentaa Kisapuistoon, jos se ei toivotun tasoisena ja kokoisena sinne sovellu?

Miksi emme etsisi tulevien vuosikymmenten jalkapallokeskukselle paikkaa jostain niin sanotusti helpommasta paikasta, jossa ei tarvitse taistella tuulimyllyjen tai maisema-arkkitehtien kanssa?

Kisapuisto on lahden keuhkot ja keskeisin puistomainen virkistysalue, joka kaupungissa on. Keksitkö jonkin toisen kaupungin, jossa jalkapallostadioneita rakennetaan strategisesti näin keskeiseen paikkaan? New Yorkissa Central Parkissa ei liene stadioneita. Ei Lontoossa keskustan yleisissä viherkeitaissa. Ei Amsterdamissa, Vaasassa, Helsingissä, Tukholmassa ja niin edelleen.

Kuten sanottu, futisstadion on toivotussa kokoluokassaan niin hallitseva rakennus, ettei sen paikka siinä tapauksessa ole Kisapuisto.

Miksi siis hakata päätä seinään? Miksi stadionia ei voisi rakentaa toiseen paikkaan? Keskustan lähistöltä löytyisi varmasti sopivia tontteja futiskeskittymälle, jossa voisi olla stadionin lisäksi useampiakin kenttiä jos tarvetta on.

Keskustan lähistöltä löytyisi varmasti sopivia tontteja futiskeskittymälle, jossa voisi olla stadionin lisäksi useampiakin kenttiä.

Jos näin pääsisi käymään, kaikki voittaisivat. Jalkapalloväki saisi todennäköisemmin kriteeriensä mukaisen stadionin – jos käyttökustannuksista päästään sopuun – ja Kisapuistoa voisi kehittää idyllisyys edellä.

Nykyinen stadion pitää toki kunnostaa, mutta siitä voisi tehdä ympäristöönsä sopeutuvamman ja laaja-alaista käyttäjäkuntaansa entistä paremmin palvelevan.

Lahdessa on hienot jalkapalloperinteet, jotka toivottavasti saavat tulevina vuosikymmeninä loisteliaita jatkotarinoita ja menestystä, josta me kaikki kaupunkilaiset voimme nauttia modernilla stadionilla. Toivottavasti löydämme stadionille sopivan paikan. Kisapuisto se ei välttämättä ole.

Kirjoittaja on Kuusysin kasvatti vuosimallia 1977.

Sekä kansainväliset ottelut että kansa sovitettavissa Lahdessa Kisariin

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.